(iBergen.no) I 2007 ble det ikke gjort et eneste beslag av GHB eller flytende GBL i Bergen. I 2008 ble det gjort seks.

Les mer om tollbeslag: Vær glad dette ble stoppet.

Kontrollert post
Kontorsjef for grensekontrollen i Bergen, Arne B. Nilsen, forklarer hvorfor de tok så mange med det livsfarlige stoffet i fjor.

- Det vi har gjort er at vi har hatt kontroller av postsendinger. Vi hadde det samme i 2007, men i fjor gjorde vi altså seks beslag av flytende GBL (på totalt 3250 gram), sier Nilsen til iBergen.no.

GBL, eller Gamma-Butyrol-Actone som det egentlig heter, er konsentrert GHB. Ved å tynne GBL med lut eller kaustisk soda, får man GHB. GHB regnes som ekstra farlig på grunn av den kraftige effekten, og at det er meget vanskelig å beregne dosen. Det finnes heller ikke noen motgift mot stoffet.

Nedgang i mengde
Når det gjelder beslag av andre narkotiske stoffer som cannabis og narkotiske tabletter har Tollvesenet en nedgang i mengde i Bergen.

- Det du ser av tallene er at det er nokså jevnt. Vi har faktisk hatt en nedgang i beslag av de narkotiske stoffene, med unntak av flytende GBL. Med det mener jeg nedgang i mengde, vi har hatt en oppgang i antall beslag så vi har truffet godt, presiserer Nilsen og legger til:

- Vi har gjort flere beslag på mange ting, for eksempel på Khat (5 i 2007, 7 i 2008), men vi mangler mengde i 2008, forteller han.

Når det gjelder beslag av kokain gjorde tollvesenet ett beslag i 2007, mens to ble gjort i 2008. Antall beslag av heroin var ett både i 2007 og 2008, mens den største økningen var på narkotiske tabletter hvor det ble tatt hele 40 beslag i fjor mot 21 i 2007.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fly og ferge
I 2009 vil fortsatt flyplasser og reisende ha høy prioritet hos Tollvesenet.

- Vi vil ha et sterkt fokus på reisende med fly, det begynner imidlertid å bli lite ferger på Vestlandet, men de to stedene vi kontrollerer mest er flytrafikk og ferge. Vi kontrollere også mye fartøy og annen transport, sier han.

Les flere nyheter på iBergen.no.