Gå til sidens hovedinnhold

Romler videre

«Tomme tønner 2» er ikke akkurat brunt gull, men virker fornøyd med å være gråstein.

Tomme tønner 2 - Det brune gullet - Norge 2011. Regi: Sebastian Dalén & Leon Bashir. Med: Leon Bashir, Jeppe Beck Laursen, Farack Abbas, Helge Jordal, Kim Bodnia, Zahid Ali, Vegard Hoel, Kristoffer Joner, Stig Frode Henriksen, Kyrre Hellum, Maria Bock, Jenny Skavlan, Yngve Skomsvoll m.fl

Aldersgrense: 15 år

Har man sett fjorårets «Tomme tønner» vet man ganske nøyaktig hva man får i denne oppfølgeren, som naturligvis begynner med at Ali (Leon Bashir) slipper ut av spjellet med en plan. Men denne gangen er planen ment å holde ham på den lydige siden av loven.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Sammen med banden sin, bestående av Bobby (Farack Abbas) og Nico Nice Guy (denne gang spilt av Jeppe Beck Laursen istedenfor Anders Danielsen Lie, et kontinuitetsbrudd som vitses med framfor å (bort-)forklares) går han for brunt gull i form av smakelig kebab som forhåpentligvis skal gi klingende mynt i deres nyåpnede gatekjøkkenkasse.

Men ting går naturligvis ikke helt som planlagt, og snart dukker både gamle kjenninger og nye bekjentskaper opp: Kristoffer Joner som mer eller mindre rehabilitert junkie, Vegar Hoel som gangsterboss med to særdeles lavpannede undersåtter fra nord, Kim Bodnia som biker-broren til karakteren han spilte i den første filmen, Jenny Skavlan som pengetransporterende «love interest» og Helge Jordal som sirkusdirektør med litt for rent mel i posen.

Den første «Tomme tønner»-filmen var et etterlengtet møte med gangsterkomediesjangeren på norsk. Det gjenspeilte seg i en masse kjente navn på rollelista, lavt produksjonsbudsjett til tross (uten at jeg skal gå inn på de siste dagers skriverier om filmens skyldnerier), samt i solide besøkstall. Men å si at den var en spesielt god gangsterkomedie, vil være å ta litt hardt i.

Oppfølgeren romler videre med samme skranglete sjarm, men kunne trengt en bedre timet humor og en bedre tilrettelagt fortelling. Også dette helt i tråd med forrige film.

I likhet med sine forbilder i de gamle filmene om Olsenbanden er dette en slags filmet revy, som synes å akseptere at den er litt halvmaks. Litt synd, all den tid manuset inneholder en del gode ideer som hadde fortjent å gå et par utviklingsrunder til. Mens litt for mange av vitsene strengt tatt burde vært spritet opp eller byttet ut.

Filmskapermakkerne Dalén og Bashir har lagt lista på nøyaktig samme sted som sist, og det er mulig de kan holde tønneserien sin rullende i flere filmer uten å løfte den herfra. Men jeg skulle ønske de tok sjangeren – som de åpenbart har både kjennskap og kjærlighet til – noe mer på alvor og lagde en hakket mer hardtslående gangsterkomedie.

«Tomme tønner 2 – Det brune gullet» går aldri egentlig for gull, fordi den er fornøyd med å være gråstein. Men da kan den heller ikke forvente en glitrende anmeldelse.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken