Gå til sidens hovedinnhold

Tør der ingen andre våger

Leon Bashir og Sebastian Dalén tok damer med IT-faktor og satte dem i ny setting i actionkomedien «Tomme tønner».

(SIDE2:) Leon Bashir fra «Izzat» og manusforfatter og regissør Sebastian Dalén har jobbet knallhardt for å lage en ny totalt gjennomført underholdende norsk film.

Målet har vært en popcornfilm. En film i tråd med «Hangover», «American Pie» og om undertegnede får bemerke «Lock, Stock and Two Smoking Barrels», «Pusher» og «De grønne slakterne» - dog uten den ekstreme volden.

Fredag slippes gangsterkomedien «Tomme tønner» løs på det norske kinopublikummet.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Sjelden kost
«Tomme tønner» er en type norsk film du ikke har sett før, en film produsenten mente «burde vært laget i Norge for lenge siden».

Leon Bashir tror årsaken antakelig er at norske filmbransje ikke synes det ligger nok «kred» i å lage en slik type komedie.

Engasjementet bak minner kraftig om Tommy Wirkolas og Stig Frode Henriksens «Kill Buljo» og senere «Død snø»-prosjekt i den forstand at filmen er laget i underholdningens navn og helt utenfor det norske støttesystemet.

Wirkola og Henriksen figurerer for øvrig også i «Tomme tønner» som to brushoder fra Nordland med hånden på altfor mye eksplosiver.

Dalén og Bashir, som har jobber sammen i flere år, sier de skrev manuset først og fremst fordi Dalén ønsker å regissere og Bashirs drivkraft er å være skuespiller.

«Tomme tønner» er imidlertid ikke fra vidda. Den handler om Ali (Leon Bashir) som sammen med sine to mindre smarte venner surfer smågangstermiljøet ut fra en frukt og grøntbutikk i Oslo. Håpet er å få et stort brekk av Oslos gangsterkonge Dansken (Kim Bodnia).

Han på sin side er litt i beit for å få en dyrebar last med hvitt pulver fra Stockholm og Geir Børretzen i en helt ny rolle har lovet å hjelpe ham, bare han får en verdifull utstoppet jaktfalk i sitt eie.

Dessverre eies fuglen av en finanskjendis og Ali og kompisene hans lander oppdraget med å stjele den.

SE NÅR NORSKE SMÅGANGSTERE SKAL STJELE FALKEN HER

HTML EMBED
video_embed(12959,1);

Lett og blandet
Rollelisten i «Tomme tønner» teller erfarne navn som Bjørn Sundquist, Kristoffer Joner og Kim Bodnia, og en samling av nye og helt nye ansikt i filmsammenheng som Jenny Skavlan, Petter Pilgaard og Lene Alexandra Øien i en ørliten rolle. Sistnevnte er for øvrig kjæresten til Leon Bashir, noe karene flirer litt skjelmsk av da de selv litt uforvarende bringer det på bane.

– Men Lene Alexandra kom inn på et tidspunkt der vi ikke var det, bedyrer Bashir.

Dalén og Bashir synes for det første det var morsomt å sette norske skuespillere i roller de ikke har fått før og deretter bruke uerfarne kjente fjes på en måte de overhodet ikke er kjent for. Lene Alexandra har for eksempel en av de streiteste rollefigurene i filmen.

– Det er min hollywoodidé at det finnes mennesker som har en IT-faktor, det vil si at de faktisk har noe å by på når de dukker opp på lerretet. Jeg mener du kan være en så dyktig skuespiller med teaterhøyskole og alt, men byr du ikke på noe, så hjelper det ikke. Det handler ikke om å være pen, men lysten til å være med trenger å være sterk, mener Bashir.

Yngre Egon
«Tomme tønner» er antakelig også den første langfilmen der etnisk bakgrunn ikke er et tema. Hele første scene, der Ali kommer ut av fengselet, er faktisk en hyllest til Olsenbanden.

– Det er fett å se at Egon er blitt yngre og brun, skratter Leon.

– Men han har hatt, skyter Sebastian inn.

– For å være litt alvorlig så er akkurat denne siden av filmen mitt personlige bidrag til integreringsprosessen. Folk varmet opp med «Izzat» der vi faktisk fikk sagt noe om tilhørighetsproblemer og slikt. Men vi bør være forbi det punktet nå, sier Leon Bashir.

– Vi må slutte med å skulle fortelle alt om kulturer i hver film vi lager, mener Sebastian Dalén.

SE TRAILEREN TIL TOMME TØNNER

HTML EMBED
video_embed(12958,1);
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken