Gå til sidens hovedinnhold

Tømte banken og kjøpte aksjer for 20 mill.

Men det ble en mager avkastning for lederen av Arbeiderpartiet.

Formuen til Jonas Gahr Støre (55) og familien stammer i hovedsak fra salg av eierandelene i peis- og ovnsselskapet Jøtul.

Arven har Støre plassert i Femstø. Et kapitalforvaltningsselskap han eier sammen med sønnene Magnus, Vetle og Gullik.

Selskapet har nå levert regnskap for 2014.

– Langsiktig forvaltning for familien

Dette viser at Støre tok ut rundt 20 millioner kroner fra banken og kjøpte aksjer. Av inntekter hadde selskapet rundt 320.000 kroner i gevinst på aksjesalg.

Med et bankinnskudd på 2,2 millioner kroner hadde Femstø verdier for rundt 37 millioner kroner ved utgangen av 2014.

Mesteparten er altså plassert i aksjer.

– Målet for Femstø er langsiktig forvaltning for familien, skriver Magnus Jonas Slagsvold Støre i en tekstmelding til Nettavisen.

– I tråd med dette målet ble deler av selskapets tilgjengelige likviditet omdisponert og investert i aksjefond i januar 2014, fortsetter han.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentar fra Jonas Gahr Støre.

Solid formue

Jonas Gahr Støre hadde en skattelignet formue på nesten 51 millioner kroner og en inntekt på 2,2 millioner kroner i 2013.

Støre var Norges helse- og omsorgsminister fra 21. september 2012 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013, og var utenriksminister i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2005 til 2012.

Støre kommer fra beste vestkant i Oslo og har mange venner høyt opp i finans- og næringslivet. Blant annet har han i siden ungdomsårene pleiet nær omgang med Gro Harlem Brundtlands sønn, Knut Brundtland som er toppsjef i meglerhuset ABG Sundal Collier. Det samme gjelder Jens Stoltenberg, som han har kjent i en årrekke.

Jøtul ble etablert som Kværner Jernstøberi i 1853. I 1920 ble Jøtul skilt ut fra Kværner-konsernet og familien til Jonas Gahr Støre overtok i 1927. Gjennom 1930-tallet ble støperiet Norges største. I 1977 ble selskapet solgt ut av Gahr-familien til industribedriften Norcem.