Gå til sidens hovedinnhold

- Folk må slutte å være så naive

Blogger Tonje Kvamme brenner for dyrs rettigheter.

(SIDE2:) Tonje Kvamme (30) fra Haugesund driver bloggen tonjekvamme.blogg.no. Her skriver hun blant annet om dyrevern og dyrs rettigheter. Selv har hun to katter, Tigergutt og Tøffi, og dverghamsteren Mr. Hamsi. I tillegg tar hun seg av en hjemløs katt, Gråpus.

- Jeg har alltid brent for dyr og deres rettigheter. Jeg har vokst opp med mange dyr, og «arvet» denne interessen av min familie som er ganske like meg på dette området, sier hun til Side2.

- Man må engasjere seg

Kvamme sier at engasjementet kommer av all uretten som utføres mot dyr i samfunnet, og hun fikk seg en vekker etter kattedrapene i Haugesund i mai.

- Jeg forsto da at om man ville få til en endring, så nyttet det ikke bare å se på og vente. Man må engasjere seg, sier hun.

Det gjør hun gjennom bloggen. Hun serverer sterke bilder og historier som trolig sjokkerer enkelte lesere.

- Da klarer jeg å få folks oppmerksomhet, og de får da et større innblikk enn å «bare» lese en enkel tekst i en avis. Får jeg noe godt ut av dette til slutt, da er alt arbeidet verdt det, sier hun.

Alle kan gjøre noe

Hun mener at alle har mulighet til å gjøre noe for å bedre dyrs rettigheter.

- Om det er å skrive, diskutere, demonstrere, melde seg inn i sin lokale dyrebeskyttelsen-avdeling eller støtte gode organisasjoner som jobber for dyr økonomisk, sier hun.

En av hennes fanesaker er å få på plass dyrepoliti i Norge.

- Med dette så mener jeg at mattilsynet må ut av dyrevern, og de bør erstattes av en etat som består av veterinærer, jurister og politi, som sammen danner en etat som kun arbeider med dyrevernssaker. Dette tror jeg hadde gjort en stor forskjell. Dyr blir rett og slett ikke tatt på alvor i rike lille Norge. Noe som er utrolig synd, sier hun.

Må gi informasjon

En annen sak hun brenner for, er Canada Goose-problematikken.

«Det mange ikke vet om disse jakkene er at bak dem så ligger det en alvorlig lidelse for dyr. En lidelse fra produksjonsformer som anses som så belastende at de er forbudt ved norsk lov», skrev hun i bloggen tidligere i år.

Kvamme tror folk må få vite mer om industrien for å slutte å kjøpe jakkene.

- Informasjon, informasjon, informasjon. Jeg tror det er nøkkelen, sier hun.

- Folk har blitt mer bevisste de siste årene når det kommer til pelsdyrindustrien, og jeg merker at flere nå tar avstand til dette etter all informasjon som kommer ut. Vi har også blitt litt mer opplyste enn tidligere, mye på grunn av internett, sier hun.

- Lovlig mishandling av dyr

Hun er sterkt imot pelsdyrindustrien.

- Jeg mener man skal ha respekt for individet. For deg er pelsen en pyntegjenstand. For dyret var den hele livet. Det er lovlig mishandling av dyr, og jeg synes det er en skam at dette fortsatt er lov i Norge i 2013, sier hun.

Folk må bli mer bevisste på hva de kjøper, mener hun.

- Folk må slutte å være så naive. Jeg tror folk kjøper disse jakkene av uvitenhet. Eller fordi det er «kult» i vennekretsen. I tillegg så er jakkene dyre, så det er nok mye status ute og går. Så snart en kjendis eller en toppblogger reklamerer for et sånt type plagg, så er det liksom «ikke så farlig» å bruke det, sier Kvamme.

Les bloggen til Tonje Kvamme her.

Kommentarer til denne saken