Gå til sidens hovedinnhold

- Tønsberg er Norges svar på Ayia Napa

TØNSBERG: – Det har jo tatt helt av på Brygga de siste årene, sier komiker Nils Ingar Aadne til Tønsbergs Blad.

Sommersesongen står for tur, med sol, varme, show og festivaler for tusenvis av Tønsberg-turister. Blant kjendisene som vil bidra til å trekke folk til byen og Brygga er Larvik-seiler Jarle Andhøy, som står bak Piratfestivalen i juli, og Aadne, som holder stand up-show i Foynhagen i slutten av juni.

LES OGSÅ: Ær'e her'e er party?

Nå spiller begge opp til sommerens arrangementer ved å stemple Tønsberg som partyby – på hver sin måte.

Mens Andhøy i en avisannonse i Dagbladet ønsker velkommen til «rock ‘n roll i Norges Las Vegas» – noe han mener er en hedersbetegnelse – gir Aadne Vestfolds hovedstad den noe mer tvilsomme æren av å bli sammenlignet med det kypriotiske festeldoradoet Ayia Napa.

Karakteristikkene kommer samtidig som politikerne i byen har innført nye tiltak for å hindre at byen skal få et rølpestempel.

De siste somrene er det nemlig ikke bare utestedene på Brygga som har vært fulle av folk. Utenfor bryggestripa har det vært en utvikling med full fest i stadig flere båter med stadig større høyttalere.

LES OGSÅ: Har fått nok av støyen fra partybåtene

– Kan bikke over

Det er i stand-up-showet «Ego» at Aadne drar paralleller mellom Tønsberg og Ayia Napa, mest kjent som en ren festdestinasjon for europeisk ungdom sommerstid.

– Man får et inntrykk av at «alle» i Oslo og Bærum skal til Tønsberg om sommeren. Det er en utvikling jeg har lagt merke til i flere år nå. Faremomentet er jo at det kan bikke over og at man får en motreaksjon, sier Aadne, som understreker at han selv stort sett har vært i Tønsberg i forbindelse med Slottsfjellfestivalen.

LES OGSÅ: Forberedt på fest

– Det er artig at du spør om dette akkurat nå. Jeg er i Kragerø, og Tønsberg var faktisk tema under frokosten i dag. Da var det en kar som sa at «det er jo blitt helt Ibiza der nede», sier Aadne.

Han innrømmer at han kan være med på å bidra til et slikt rykte når han reiser landet rundt med showet sitt.

– Noe å være stolt av

– Men når jeg starter på den bolken opplever jeg at mange blant publikum har vært i Tønsberg og har den samme referansen. Jeg får i alle fall bra respons på den delen av showet, sier Aadne.

Jarle Andhøy mener at hans sammenligning med Las Vegas er noe Tønsbergs befolkning utelukkende bør være stolt av.

– Tønsberg er den byen i Vestfold som har lengst åpningstider og best bryggeliv. Det er en by som aldri sover om sommeren. Det man har bygget opp gjennom mange år, og som både Slottsfjellfestivalen og bryggelivet har tilført byen, er noe Tønsberg i aller høyeste grad bør ta vare på. Brygga har blitt en turistattraksjon i seg selv, mener Andhøy.

LES OGSÅ: Brygga og brannfaren

Det betyr ikke at han oppfatter Tønsberg utelukkende som en partyby. Langt ifra. Andhøy mener Tønsberg er en by med et bredt tilbud til både unge og gamle, og understreker at «bryggesesongen» er forholdsvis kort.

– Må tåle støy

– Man må tåle litt støy og liv om sommeren i en by som Tønsberg. Fellesferien varer i tre til fire uker avhengig av hvor man er, og det må være greit at folk kan hygge seg litt ekstra de ukene. Der mener jeg Tønsberg har vært retningsgivende for hele Vestfold. De har gjort en bevisst satsning gjennom lange åpningstider og et stort tilbud til tilreisende. Derav Las Vegas-stempelet, sier Andhøy til Tønsbergs Blad.

Selv om Nils Ingar Aadne ser noen faremomenter med festkulturen som har utviklet seg, understreker også han at han ikke ønsker å svartmale situasjonen.

– Når jeg reiser rundt i Norge, besøker jeg mange steder hvor de er bekymret for om det skal komme nok folk, og hvor man nærmest er redde for å dø ut. Her diskuterer man nesten det motsatte problemet, at det skal komme så mange at det tar overhånd. Brygga er jo utrolig fin, og er utvilsomt en stor attraksjon for Tønsberg. Og jeg kommer jo tilbake selv, så helt ille kan det ikke være, sier Aadne.

LES OGSÅ: Mener beboere må tåle festbråk

Har tatt grep

Ordfører Petter Berg er sikker på at feststemt ungdom på jakt etter Nordens Ayia Napa vil bli skuffet når de kommer til Tønsberg i sommer.

– Vi har sett faresignalene og jobbet planmessig med tiltak som skal luke bort de utvekstene som har utviklet seg de siste årene. Det er etablert et helt nytt regime for den sommersesongen vi nå går inn i, sier Berg.

– Vi har sett en del festing i båter, uforsvarlig drikking og dårlige fortøyninger. Men de som tror de kommer til Nordens Ayia Napa vil bli skuffet. Vi skal ha liv og røre, men i trygge former, sier Berg.

Bent Moldvær (Frp), som er leder av Havnestyret, tror ikke tiltakene (se faktaboks) som innføres vil være upopulære.

– Vi kan gjerne være en partyby, men vi vil ikke være en rølpeby. Vi kan ikke la det bli skapt et inntrykk av at dette er en by hvor man kan komme og gjøre hva man vil, sier Moldvær.

Frykter ikke

Sammenligningene av Tønsberg med Las Vegas og Ayia Napa kommenterer han slik:

– Komikere og andre kjendisers utsagn for stå for deres regning. De kan tulle og si hva de vil, men folk må ikke få inntrykk av at det er sannheten, sier Moldvær.

Ordfører Petter Berg tror ikke karakteristikkene er skadelige for Tønsberg.

– Deres jobb er å sette ting på spissen. Vi må tåle å bli spøkt med, og jeg tror folk som kommer til Tønsberg i sommer vil se at det ikke er hold i sammenligningene, sier han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken