I forrige uke skapte Jeremy Clarkson og resten av «Top Gear»-gjengen overskrifter verden over, da det ble kjent at de var blitt angrepet av en mobb og bombardert med stein under innspilling av det populære TV-programmet i sørlige deler av Argentina.

TV-teamet fra BBC og de tre programlederne Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May måtte rømme landet da en gruppe veteraner fra Falklandskrigen startet en protest utenfor hotellet «Top Gear»-crewet bodde.

Protesten skal etter hvert ha blitt voldelig, og ifølge Clarkson selv måtte de tre programlederne gjemme seg under sengen til produsenten da mobben gjennomsøkte hotellet etter dem. TV-temaet måtte til slutt evakuere området Patagonia i Argentina og reise til Chile tre dager før planen. Til Telegraph forteller Clarkson at folk «kastet steiner og var utstyrt med kjepper» og at «liv var i fare».

Lokale aviser rapporterer at «personer ble skadet og politibiler ødelagt» under bråket.

Mirror skriver at en i TV-crewet ble skadet etter noen kastet en stein som traff han i ansiktet.

Grunnen til oppstyret skal ha vært bilskiltet til Clarksons Porsche under oppholdet i Argentina. Bilen bar skiltet «H982 FKL» som lokale veteraner mente var en klar referanse til Falklandskrigen mellom Argentina og Storbritannia i 1982. I krigen mistet 649 argentinske soldater og 258 britiske soldater livet. Krangelen om hvem som har krav på øygruppa i Sør-Atlanteren er fortsatt et ømt tema i Argentina, spesielt i dette området av landet.

HTML EMBED

Oppdaget av argentinske myndigheter

Det var argentinske myndigheter som først hevdet at bilskiltet var en referanse til krigen. BBC og Clarkson på sin side mener det kun er snakk om en uheldig tilfeldighet.

Nå ser det derimot ut til at «Top Gear»-crewet og Clarkson må forklare seg på nytt, skriver Independent. For mens Clarkson, May og Hammond reiste videre til Chile med fly, forsøkte resten av TV-teamet å ta seg til grenseovergangen med biler og alt kamerautstyret.

Dessverre for dem var protestene og mobben så voldsom at de til slutt måtte gi opp og forlate alt i veikanten - blant annet Clarkson Porsche, Mays Lotus og Hammonds Ford Mustang som ble brukt i innspillingen av programmet.

I Clarkson Porsche forteller argentinsk politi at de har funnet et annet sett med nummerskilt som er en «fornærmelse på det argentinske folk». To bilskilt, et hvitt og et gult, med påskriften «BE11 END»

«Bellend» er britisk slang for penishode, noe argentinske myndigheter også skal være fullt klart over.

- Vi vet at «bellend» ikke betyr slutt på bjella, men heller er slang for penishode og brukes som en fornærmelse i England. Vi anser dette som enda en fornærmelse på det argentinske folk og er sikre på at «Top Gear»-teamet planla en ny provokasjon med dette nummerskiltet - akkurat som de gjorde med det som refererte til Falklandskrigen, skal de ha uttalt skriver Independent.

En talsperson hos «Top Gear» bekrefter at nummerskiltene befant seg i bilen, men sier at de ikke ble brukt under innspillingen.

- Den originale planen var å bruke skiltene under episodens siste scene, en fotballkamp med biler, men den slutten er nå blitt endret, forteller talspersonen.

Ifølge Independent er «bellend» spøkefullt brukt mellom programlederne og en slags intern vits i «Top Gear»-redaksjonen. Blant annet omtalte James May Clarkson som en «bellend» på Twitter etter sistnevnte ble anklaget for å være rasist etter et innslag i programmet i mai i år.

HTML EMBED

Omstridt

Oppstyret i Argentina er langt i fra første gang Jeremy Clarkson er i hardt vær. Utenom rasistpåstandene, fikk den omstridte programlederen munnkurv av den australske TV-kanalen Channel Nine under et besøk i Australia med «Top Gear»-live i 2013.

Den munnkurven klarte han delvis å holde.

Han har tidligere også fått mye kjeft for å ha spøkt om polakker, tyskere og andre verdenskrig. Mange vil sikkert også huske bruduljene da Clarkson under storstreiken i England i 2011 mente at streikerne burde bli slept ut på gata og henrettet foran familienen sine.

Uttalelsen var åpenbart en spøk, men ikke alle syntes den var like morsom.

Innspillingen av spesialepisoden i Sør-Amerika skal etter planen sendes i England til jul.

HTML EMBED

Likte du denne artikkelen? Les også: