(SIDE2): Mandag hadde Top Model premiere på TV3. Denne sesongen skal være større og bedre, og det er hanket inn kjente navn fra bransjen som supermodell Siri Tollerød, fotograf Erik Asla, coach Jonas Hallberg og modellmamma Donna Ionna.

Modellangenten Ionna har lang erfaring bak seg, og var blant annet den som oppdaget Siri Tollerød. Hun arbeider til daglig i Milano, og har tidligere presisert overfor Side2 at hun kom til å være veldig ærlig i dommerpanelet, og sammenlignet seg selv med Simon Cowell. Les mer: - Modeller behøver ikke være pinnesmale

- Jeg ble nok sett på som litt streng. Litt Simon Cowell, men litt sympatisk også. Jeg synes det var viktig å være ærlig, sa modellagenten da vi møtte henne i anledning premieren.

Mener kritikken grenser til mobbing
Nettavisen-blogger Trude Helén Hole er derimot ikke imponert.

«Med i årets sesong er modellspeider Donna Ioanna Ioannou som jeg aldri har hørt om - men som tydeligvis har som ambisjon om å fremstå som årets riksbitch. Under catwalkseansen sier hun: - Jeg har aldri sett så mye dårlig bikini. En skulle tro at alle bikiniene var hentet opp fra en søppeldunk. Og så skoene - for å si det slik, det er ikke vanskelig for meg å plukke ut fire jenter som skal rett hjem i dag.», skriver Hole på sin blogg.

I programmet uttaler dommerne blant annet følgende:
- Hun går ikke, hun vagger som ei ku.
- Du ser feit ut!
- Når jentene begynner å grine når du gir dem konstruktiv kritikk, passer seg ikke, for i den virkelige verden er det beinhardt.

- Vel, til orientering Donna og TV3, dette er ikke konstruktiv kritikk - dette er mobbing og totalt forkastelig, mener Hole.

Hele innlegget kan du lese her .

- Ærlighet er viktig
TV3, på sin side, mener Top Model slett ikke er mobbe-tv.

- Vårt Top Model-team består av høyprofilerte personer som faktisk jobber i motebransjen. Vi ønsker å gi deltakerne en mest mulig realistisk opplevelse av hva det innebærer å jobbe som modell, og mener det er viktig at de får ærlige tilbakemeldinger, sier presseansvarlig i TV3 Line Vee Hanum til Side2.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Hun beskriver Donna som en varm person med mye humor, og forteller at jentene ble tett knyttet til henne under innspillingen.

- Hennes rolle er å videreutvikle jentene, og forberede dem på hva de vil møte i bransjen. Hvordan jentene presenterer seg selv gjennom hvordan de ter seg og kler seg, er selvsagt avgjørende for å gi et godt førsteinntrykk. I Top Model er vi ute etter å finne en jente som kan hevde seg som modell internasjonalt, og da må man kunne håndtere tilbakemeldinger på hvordan man ser ut. Utseendet er jo en modells levebrød, sier Hanum.

Skjønner at seere reagerer

Amalie Henden var den uheldige jenta som fikk catwalk-gangen sin sammenlignet med vaggingen til en ku. Selv synes synes hun kommentaren var morsom, og hun lo da hun så det på TV.

- Jeg tok meg ikke nær av det. Jeg er såpass selvironisk at det gikk bra, og ikke minst er jeg veldig klar over at jeg ikke er flink til å gå i høye hæler, sier Henden til Side2.

Se bilde av alle Top Model-deltakerne her:

5642

Hun skjønner likevel at mange anser kommentarene for å være vel krasse.

- Jeg visste på forhånd at Donna er dønn ærlig, og jeg hadde forberedt meg på at det kunne komme negative kommentarer. Men de forsøker jo bare å forberede oss for den virkelige verdenen - de ønsker ikke å tråkke oss ned i søla. Donna vet jo virkelig hva hun snakker om. Likevel er vel ikke de fleste vante med å se at noen får slikt slengt i trynet, så jeg skjønner at andre reagerer.

En annen deltaker, Rachana Nekså, så episoden sammen med Amalie Henden. På en generell basis vil hun ikke si at hun følte seg mobbet som deltaker, men at det var mye negative kommentarer som kom frem under den første episoden.

- De aller fleste fikk dårlig kritikk. Jeg vil ikke kalle det mobbing, siden de jo er profesjonelle mennesker som skal forsøke å gjøre oss bedre. De sier det jo det de gjør for å hjelpe oss videre, sier Nekså.

- Samtidig så ble jeg ganske satt ut når jeg så noen av kommentarene, jeg tenker at det må jo være grenser for hva de kan si. Men dette er reality-TV og det kan jo være derfor de har valgt å bruke et visst språkbruk. Det skal være litt underholdning i det også, sier hun.