(SIDE2): - Jeg er redd for at det ikke skal skje noe.

Valnesfjord-jenta har vært en snakkis i hele høst, etter at episodene av «Top Model» begynte å rulle over skjermene på TV3.

DENNE SAKEN ER LEVERT AV AVISA NORDLAND.

Etter en storslagen finale 2. desember kunne endelig Solaker si det hun hadde holdt som en hemmelighet siden april: Hun vant.

Grep sjansen

- Det var ingen som trodde at jeg kom til å komme langt. Folk har spurt meg: «Likte du ho som vant?». Ingen spurte meg før det var tre-fire episoder igjen om det var jeg som vant. Det synes jeg er litt gøy.

Den Frida som møter oss i Bodø en desemberformiddag er en litt annen jente enn hun som satt i en leilighet i Trondheim i januar og var «litt deprimert» fordi livet ikke gikk noen vei.

- Jeg gikk på skole fordi det var fornuftig, men jeg gadd egentlig ikke. Jeg er en stresset person, og vil gjøre ting effektivt. Jeg følte at det måtte skje noe – nå, sier 21-åringen til AN.

Så da Top Model-reklamen kom på skjermen, grep hun sjansen og meldte seg på.

- Jeg skrev nesten en svær bok om meg selv. Det var veldig utdypende spørsmål. Jeg skrev litt om hvem jeg var, og lærte mye om meg selv i prosessen om hvordan jeg er som person. Jeg skrev at jeg kom til å være meg selv hundre prosent. Det er jo litt farlig å skrive, man vet jo ikke, jeg har ikke vært med på noe sånt før. Heldigvis gikk det jo greit, smiler Solaker.

Litt sjenert

I mars satte Valnesfjord-jenta seg på et fly til Los Angeles, for å konkurrere med 13 andre unge jenter.

- Det var helt jævlig de første dagene av konkurransen. Jeg har alltid hatt skikkelig nervetrøbbel – vi snakker virkelig dyp angst – bare når jeg skulle framføre noe i timen eller ha et norskframlegg. Top Model var det – ganger hundre tusen – fordi hele Norge skal se deg etterpå.

Solaker sier at hun gjorde sitt beste for å virke selvsikker, men at hun på innsiden kanskje var litt usikker.

- Jeg er jo egentlig litt sjenert, men vil ikke at folk skal se det. Jeg måtte bare bite tennene sammen. Etter hvert var det gøy, sier modellspiren, som ble venner med flere av de andre deltakerne.

Husker finalen best

- Hva var det beste med konkurransen?

- Finalen er det jeg husker best. Jeg og Ingebjørg var plutselig alene. Vi kom til New York, og fikk møte Zac Posen. Hele den pakka var egentlig ganske syk.

- Tror du at du vil oppleve noe slik igjen?

- Ja, det tror jeg. Og det blir sikkert enda større personlig når sånne ting skjer igjen når jeg har bygd en egen karriere. Det spørs bare hvor høyt man klarer å jobbe seg, jeg begynner jo sent som modell i forhold til veldig mange. For min del var Top Model den eneste veien inn i bransjen.

Da finalen ble sendt på tv, befant vinneren seg i byen der hun vant, men i et litt annet ærend. Solaker har nemlig gjort flere konserter i både inn- og utland sammen med det ikke ukjente søskenbarnet Ida Maria.

Ut av skapet

- Mobilen gikk amok. Jeg måtte bare slå den av, ler 21-åringen.

Siden seieren har Solaker fått veldig mange venneforespørsler på Facebook, i tillegg til det hun beskriver som mye meldinger.

- Jeg godtar ikke alle venneforespørslene, altså. Men jeg har svart på en del av meldingene. Valnesfjord-jenta forteller at flere lesbiske jenter har skrevet til henne for å få hjelp til å komme ut av skapet.

- Det er greit å være et forbilde for ungdom som vil inn i modellbransjen på en sunn måte, eller de som kommer ut av skapet, for eksempel. Solaker forteller at hun stort sett har klart å se forbi kritikk og drittslenging på nett, men at det ble litt mye en periode.

- Jeg gikk inn på et nettsted der de diskuterte Top Model. Jeg var jo nysgjerrig, og i begynnelsen sto det mye fint. Men etter hvert kom det en del stygge kommentarer. Blant annet var det en som skrev at han ikke vil leve hvis jeg vant. Jeg har mye selvironi, men det var en hard kjerne å komme igjennom. Jeg sluttet med å gå inn på slike sider, og kan le av det i dag.

«Slask»

Da Solaker returnerte til Norge etter finalen i april, flyttet hun hjem til mamma Heidi i Valnesfjord. Det at 21-åringen kom hjem midt i skoleåret ga mammaen et forklaringsproblem.

- Ingen visste jo hvorfor jeg hadde flyttet hjem, eller sluttet på skolen. Alle så på meg som en slask. «Det gikk ikke så bra med Frida, liksom,» ler Solaker.

I disse dager er 21-åringen lite slaskete av seg. Daglige doser med godteri er byttet ut med frukt, rugbrød og trening.

- Jeg har aldri tenkt over hva jeg har spist før. Det å passe på hva man spiser trenger ikke være noe negativt. Heldigvis er jeg naturlig slank.

Solaker sier at hun regner med å bli satt på diett når hun kommer til Milano.

Diett

- Det er slik bransjen er. Men de diettene man får der handler ikke så mye om å gå ned i vekt. Det handler om å få glød i ansiktet, for eksempel.

Solaker innrømmer at hun er redd for at det ikke skal skje noe i den norditalienske byen.

- Det er jo en ekstrem mulighet, det er flaut for meg hvis jeg ikke får det til, og ikke har gjort noen ting når vi møtes om et år. Men jeg kan ikke sitte og tenke sånn. Det kommer til å gå kjempebra.

Drømmescenarioet for Solaker er å gå visninger på alle moteukene verden over.

- Jeg vil gjøre så mange show at man sitter der med sår på føttene og sover i tre uker når det er over. Jeg vil reise til New York, Milano, Paris, London, hele pakka, sier hun drømmende.

LES FLERE SAKER FRA AVISA NORDLAND HER.