(SIDE2): Rachana Nekså (22) var en av 14 håpefulle aspirerende modeller som i løpet av høsten har konkurrert om å komme til topps i den kommende sesongen av Top Model på TV3.

22-åringen er fra Kjelsås i Oslo, men ble adoptert fra India da hun var ett år. Hun har allerede en del modellerfaring, og meldte seg ikke på - men ble spurt om være med.

Likevel gikk hun ikke helt til topps, og måtte se seg slått med en femteplass. Modellene skulle i denne episoden konkurrere om å danse en «sexy dans» for musikkvideoen til Alexandra Joner, hvor Ine stakk av med seieren. Senere skulle de også være sexy, i en shoot for en hårspray.

Ble sjokkert

Nekså hadde ikke på forhånd trodd at det denne gangen skulle bli hennes tur til å reise hjem.

- Jeg hadde en kjedelig posering, men det hadde jo også de fleste andre. Jeg trodde heller ikke at jeg var den verste av oss. Jeg har gjort de bra de siste gangene, og tenkte at det var flere andre som heller burde ha røket ut, sier Nekså til Side2.

Tidligere har Nekså blant annet posert for Harper`s Bazaar og Grazia i India, mens i Norge har hun vært å finne i Vixen og Det Nye. Hvorfor hun ikke helt fikk det til i denne konkurransen er hun litt usikker på.

- Under fotograferingene var jeg mest opptatt av å gjøre kunden fornøyd. Om noen sa det var bra som det var, valgte jeg derfor å ikke ta en alt for drøy, eller røff posering. Det var mye rart jeg kunne ha gjort, sier hun.

- Samtidig ser jeg at jeg hadde mye å lære. Jeg har jo hatt mange shoots, men dette skal være TV, og derfor ekstremt. Når vi hadde fotograferinger som minnet om hvordan det er i virkeligheten gjorde jeg det bra, men når vi fikk ting som å hoppe på trampoline og slikt, så gikk det dårligere.

- Fantes det ikke bedre bilder?

Hun betegner flere av utfordringene og konkurransene som rare, og lurer også på om de noen ganger ikke kunne ha valgt bedre bilder for dommerevalueringene.

- Jeg tenkte ofte at de kunne ha valgt et annet bilde. Jeg visste jo at jeg hadde gjort flere andre poseringer som kunne sett bra ut, men som de ikke tok med eller valgte. Men de må jo ha noen gode bilder og noen dårlige bilder for å kunne sette oss opp mot hverandre - det skal jo også være et realityprogram, sier hun.

I forkant av premieren av «Top Model» fortalte Nekså at hun med deltakelsen håpet på å kunne skape et større marked for modeller med eksotiske utseender i Norge, da hun tidligere slet med å få jobber her hjemme, i forhold til i utlandet.

- Jeg har jobbet siden jeg var 14 år, men da mest internasjonalt. Her i Norge ser man nesten bare «norske jenter», om man ser på plakatene og catwalkene i Oslo så er det et fåtall av jenter med eksotiske utseender som frontes. Derfor er det viktig for meg å synliggjøre oss med et eksotisk utseende gjennom dette programmet. Jeg ønsker å sette en ny standard, uttalte hun til Side2.

Har fått flere modelljobber

I løpet av seriens gang har Nekså fått en rekke oppdrag her i Norge, blant annet for to store, norske motemagasiner.

- Jeg har fått en noen gode muligheter i forbindelse med å ha vært med på programmet, og jeg har fått jobbet en del ved siden av studiene. Jeg merker at det kommer mer og mer oppdrag, og at jeg synes litt i Norge også, sier hun.

Det vanskeligste med det å skulle slå igjennom som mener Nekså er det at det er så mange som ønsker å bli nettopp modell, og at konkurransen derfor er stor også i den virkelige verden.

Samtidig er det dette med kroppen.

- Man skal ha den beste kroppen, være den best trente og den sunneste. Det er både det farligste og vanskeligste - man må være perfekt, sier hun.

Selv fikk hun relativt gode kommentarer for sin kropp, og ikke minst sine lange ben. Modellagent og dommer Donna Ionna mente imidlertid at hun kunne hatt godt av å ta av seg et par kilo.

- Jeg fikk beskjed om å gå ned litt i vekt. Det skjønte jeg jo, jeg er ikke i toppform akkurat. Så etter at jeg kom hjem har jeg trent hver dag, og arbeider mot å bli litt tynnere. Jeg har gått ned litt, og føler meg superbra. Det er viktig å jobbe med kroppen, sier hun.

At Ionna ba henne ta av noen kilo tok hun seg ikke nær av, og betegner den direkte sørlendingen som sin favorittdommer.

- Jeg likte alle dommerne på sin måte, de ga alle av seg selv, og hadde noe å bidra med. Men å imponere Donna var det beste, når hun er fornøyd, da er det bra. Så det var henne jeg gikk for å imponere, sier Nekså.