(SIDE2): Rachana Nekså (22) er en av 14 håpefulle aspirerende modeller som konkurrer om å komme til topps i den kommende sesongen av Top Model på TV3.

22-åringen er fra Kjelsås i Oslo, men ble adoptert fra India da hun var ett år. Hun har allerede en del modellerfaring, og meldte seg ikke på - men ble spurt om være med.

Ser bare «norske jenter»
- For min egen del så har det ikke tidligere vært så veldig aktuelt for meg å være med i programmet. Men denne gangen er konseptet noe helt annet, det er større og bedre, og innspillingene foregår i Los Angeles. Jeg synes det virket som en spennende og morsom utfordring, og derfor takket jeg ja til å være med, sier Nekså til Side2.

Men det var ikke bare det nye konseptet som lokket henne. Hun hadde også en annen grunn til å delta i programmet.

- Jeg har jobbet siden jeg var 14 år, men da mest internasjonalt. Her i Norge ser man nesten bare «norske jenter», om man ser på plakatene og catwalkene i Oslo så er det et fåtall av jenter med eksotiske utseender som frontes, sier hun.

- Derfor var det viktig for meg å synliggjøre oss med et eksotisk utseende gjennom dette programmet. Jeg ønsker å sette en ny standard.

Ser etter et spesielt utseende
Innspillingene foregikk som nevnt i utlandet, og internasjonalt har Nekså gode erfaringer når det kommer til hennes eget utseende.

- For eksempel i USA og England, så er markedet så stort, at det er de som skiller seg ut som blir valgt. Der foretrekker de ofte de mer spesielle, og gjerne eksotiske, trekk. Derfor er det mye lettere for meg å jobbe internasjonalt, sier hun.

Den unge modellen har blant annet blitt avbildet i det New York-baserte baserte Nylon, og deltok i en special edition-episode av Project Runway.

I India har hun blant annet posert for Harper`s Bazaar og Grazia, mens i Norge har hun vært å finne i Vixen og Det Nye.

Nekså ble oppdaget på Karl Johan i Oslo, faktisk av fem forskjellige på en eneste uke. Kanskje ikke så rart, med tanke på at hun raver 178 centimeter over bakken.

- Jeg og pappa snakket om det, og han var naturligvis ganske skeptisk. Men så bestemte vi oss for å prøve å plukke det beste byrået. Jeg jobbet ikke så veldig mye da jeg var 14, fordi foreldrene mine la visse begrensninger. Men det var også ganske tøft å skulle inn i bransjen så ung. Det hadde vært bedre om jeg var 20, sier hun.

Det at hun allerede hadde modellerfaring var både en fordel og en ulempe.

- Det var en fordel fordi jeg er vant til kamera, og jeg kan posere. Jeg er også ganske sikker på min egen catwalk. Samtidig forventer de mye mer av meg som allerede hadde erfaring, i forhold de som ikke har det. Jeg måtte levere 100 prosent hele tiden, sier Nekså, som innrømmer at det til tider var tøft i huset.

- Jeg er utrolig glad i utfordrende shoots, og har også blitt utfordret tidligere, men fotoseansene i Top Model er jo kjent for å være tøffe. Og det var både tøffere og vanskeligere enn jeg hadde trodd på forhånd. De fokuserer jo mye på at man skal møte frykten sin, og at man skal klare det selv om man er ukomfortabel. Det var et sinnssykt nivå i forhold til mye annet jeg har gjort, sier hun.

Mye drama
Det var ikke bare det med utfordringene i forbindelse med modellyrket som var vanskelig, men for Oslo-jenta var det også vanskelig å bo i et hus sammen med 14 andre jenter.

- Jeg er en skikkelig guttejente, og har nesten bare guttevenner, bortsett fra to bestevenninner. Det blir så mye drama med jenter. Jeg satt hele tiden og håpet at det ikke skulle bli krangling, samtidig er jeg en person som alltid er ærlig og sier meningen min. Så jeg håpet litt på at de ikke skulle forvandle seg til slike jenter som jeg ikke takler å være rundt, sier hun.

Årets dommerpanel består i år av modell og programleder Siri Tollerød, modellmamma Donna Ionna, fotograf Erik Asla og Jonas Hallberg.

Hallberg har tidligere vært mentor i den svenske utgaven av «Top Model».

Siri er en av få norsk jenter som har vært modell på toppnivå. Hun har frontet magasinforsidene til for eksempel Vogue, Elle og Harper’s Bazaar samt spankulert ned catwalken i klær fra blant andre Dolce & Gabbana, Missoni, Max Mara, Alberta Ferretti og Christian Lacroix. Mon tro om hun finner Norges nye modellhåp?

Bli bedre kjent med alle deltakerne her.

Top Model har premiere 16. september.