(SIDE2): Den nyeste sesongen av norske «Top Model» er i gang. Inspillingene er i år lagt til Los Angeles, og allerede i den første episoden så vi at jentene måtte tåle tøff kritikk fra dommerpanelet.

Dommerne i år er høyprofilerte mennesker i bransjen, og ser alle etter forskjellige kvaliteter i de håpefulle deltakerne.

Kritikken er derfor ment som en hjelpende hånd på veien. Likevel er det noen kvaliteter som dommerne mener allerede bør være i boks før man forsøker seg på en karriere som modell.

Må ha selvtillit
En fellesnevner for dommerne er engasjement.

- Jeg ser etter en jente som har lyst til å vinne, som kan jobbe i utlandet og som har ben i nesa. Det er også viktig at de har tro på seg selv, sier Tollrød, og forteller at hun gjerne kommer til å svare på spørsmål fra hun som blir kåret til vinner etter seieren, for å hjelpe henne videre.

Modellagent Donna Ionna, som holder til i Milano, mener det viktigste er at man har et utseende som gjør seg godt på kamera. Det betyr ikke nødvendigvis at man skal være så pen, men at man har et spesielt utseende.

Man må ikke være den vakreste
Har man fulgt med på tidligere sesonger, spesielt i USA, så ser man ofte at det plukkes ut i alle fall en jente som skal representere et «annerledes utseende».

- Det viktigste for en modell er benstrukturen. Det hjelper ikke å bare være vakker. Det kan godt hende at det kommer forbi en jente, som du tenker er utrolig vakker sammen med en som ikke er så fascinerende. Likevel kan det like så godt være den minst fascinerende jenta, eller minst pene jenta, som gjør seg godt som modell. Det kommer bare an på hvordan hun ser ut på bilder, sier Ionna, som var den som oppdaget Siri Tollerød - en av få norsk jenter som har vært modell på toppnivå.

Tollerød har blant annet frontet magasinforsidene til for eksempel Vogue, Elle og Harper’s Bazaar samt spankulert ned catwalken i klær fra blant andre Dolce & Gabbana, Missoni, Max Mara, Alberta Ferretti og Christian Lacroix.

- Det handler egentlig om en kombinasjon av mange ting; Jeg mener Siri har alt; hun har utseendet, hun er tøff, og hun har et killer-instinkt, sier hun.

I tillegg mener modellagenten at jenta må ha høyden, personligheten og ikke minst ambisjonen.

- Modellbransjen kan være beintøff. Så om ikke en amisjon ligger bak, så tror jeg de vil få det tøft. Man må ville dette. Man er mye alene, spesielt når man er ute og reiser, og det kan fort bli ensomt.

Det er Ionna som skal hjelpe jentene videre, ved å ta dem inn i sin stall. Akkurat derfor tror hun at det er mulig at vinneren vil få en vellykket karriere

- Når de er med meg, er alt mulig. Men jeg tror også at man må se på modellyrket som en fotballkariiere; man kan bare gjøre det når man er ung. Derfor er det viktig at man utvikler seg selv til en merkebare, og på mange måter være en forretningskvinne også.

- Les deg opp
Jonas Hallberg er en kjent Hollywood-stylist, i tillegg har han vært coach i den svenske utgaven av programmet. Han mener kunnskap om bransjen er en fordel.

- Vi har veldig mange sterke kandiater i år. Om en skal inn i bransjen må man selvfølgelig ha med seg utseendet. Det er også en fordel å ha en viss kunnskap om motebransjen, spesielt om man sikter seg inn på catwalken. Det er jo ikke noe særlig å gå for Valentino og Versace når man ikke vet hvem det er, sier Hallberg til Side2.

Det kroppslige kommer man likevel ikke unna.

- Man må selvfølgelig ha riktig lengde og bredde, men samtidig så finnes det i dag et marked for flere kroppstyper enn tidligere.

Top Model ser du mandager kl. 20.30 på TV3.