(SIDE2): Siri Tollerød og resten av «Top Model»-teamet jaktet i fjor høst på vinnernes Norges neste toppmodel. Vinneren ble kåret i desember, og den heldige modellspiren som stakk av med seieren var Frida Børli Solaker (21) fra Valnesfjord.

I tillegg til å vinne et cover for Elle og et oppdrag for Maybelinne New York, vant hun også en modellkontrakt med Elite Woman Magagement i Milano, med modellagent Donna Ionna i spissen.

Synd

Mens de andre deltakerne fritt kunne arbeide mens sesongen ble sendt, måtte Frida holde en lav profil. Hun sluttet på skolen, sa opp jobben, og flyttet hjem. Men selv etter at konkurransen er over synes hun det går tregt.

LES MER:Dette bildet av norske Frida likte ikke Tyra Banks

- Jeg sitter nå hjemme og venter på å få dra ned til Milano. Det eneste jeg har gjort etter «Top Model» er Elle-coveret. Jeg har fått en del tilbud om kampanjer og lignende, men på grunn av kontrakten med TV3 og Woman Model Management har jeg ikke muligheten til å takke ja. Det er litt synd at det er slik det foregår, sier Solaker til Side2.

- Donna skal hjelpe meg til Milano, og så snart hun er klar drar jeg nedover. Jeg satser på at det blir veldig snart, siden jeg nå sitter hjemme uten jobb, sier hun og legger til at planen egentlig var å reise i januar.

- Det var jo derfor jeg sa opp jobben jeg hadde. Ting har gått litt sakte, men jeg er optimistisk, og ser fram til å snart få begynt å jobbe skikkelig.

Frida studerte journalistikk i Trondheim, i tillegg til å jobbe i radio. Hun har også vært gitarist i et band, og koret for ulike artister.

Rachana Nekså synes tiden etter «Top model» har vært både morsom og stressende.

- Jeg synes alltid det er hyggelig å bli tatt bilde av og gi autografer. Jeg hadde en del jobber i fjor, og jeg gleder meg til å se resultatene senere i år.

Hun ser på det å ha deltatt i «Top Model» som en fordel for modellkarrieren.

- Man fikk knyttet kontakter, og ikke minst fikk man litt publisitet etter å ha vært med. Jeg har fått mange oppdrag i ettertid, og jeg ser på det som en positiv opplevelse å ha deltatt.

Jobber fortsatt mest i utlandet

Nå, i starten av 2014, har hun allerede fått to internasjonale oppdrag.

- Jeg er nylig kommet hjem fra Tyrkia, hvor jeg har gjort en stor, internasjonal kampanje for den kreolske kjoledesigneren Sherbin Najafpour fra Norge som har tatt hjemlandene sine Tyrkia og Aserbajdsjan med storm. Det var en unik følelse å bli avbildet med elegante selskapskjoler utenfor den blå moské.

I tillegg skal hun i samme land snart pryde en magasinforside for et populært magasin.

Hun meldte seg i utgangspunktet på konkurransen med et mål om å gi modeller av utenlandsk opprinnelse større synlighet i Norge

LES MER:- Vanskelig å slå igjennom i Norge med utenlandsk utseende

- Jeg merker at jeg får mer og mer jobber også her i Norge. Men jeg gjør fortsatt mest i utlandet.

I tillegg til å arbeide som modell studerer hun reiselivsledelse ved Universitetet i Stavanger.

Satser på skolen

Ayla Svenke var blant de mest profilerte deltakerne i fjorårets sesong.

LES MER:- Ser ikke på meg selv som tynnere enn normalt

Etter at hun kom hjem har hun fortsatt veien mot en modellkarriere på egen hånd.

- Det å dra hjem synes jeg gikk fint. Jeg er ikke avhengig av vinne «Top Model» for å gjøre karriere, og jeg har arbeidet mye siden jeg kom hjem, sa Svenke til Side2.

Hun har fått et nytt modellbyrå, TFM, og hun har blant annet arbeidet i Barcelona med både kampanjer og catwalk.

- Akkurat nå går jeg ferdig siste halvår av videregående og jobber mest i ferier. Jeg skal muligens til Paris i vinterferien, og ellers driver jeg med trening, forteller hun, og legger til at hun også aktivt blogger på Aylas.blogg.no.