Gå til sidens hovedinnhold

Topper alle rekorder

Strålende tall fra Orkla ga grobunn til videre børsopptur i Oslo.

Rekordene kommer tett på Oslo Børs om dagen. Torsdag var intet unntak da hovedindeksen stengte på det høyeste nivået i historien. Dermed fortsetter festen fra dagene i forveien.

NA24 - din næringslivsavis

Den ny rekorden lyder på 483,43 poeng og er en oppgang på 0,08 prosent sammenlignet med onsdag. Aksjen på børsen sendte hovedindeksen opp til 485,06 poeng, som ogs er historisk høyt.

Skinnende rent
Orkla hamret inn knalltall for første kvartal og markedet satte pris på de sterke tallene. Drevet av god utvikling i soleventyret REC, solid drift og en god avkastning på aksjeporteføljen tjener selskapet penger som aldri før. Overskuddet før skatt vokste til 3,5 milliarder kroner fra 2,15 milliarder året før. Det er langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Tallknuserne ventet ifølge TDN Finans et resultat før skatt som lå én milliard lavere.

Verdien på Orkla klatret like etter at handelen kom i gang til 105 milliarder kroner da kursen steg til 100,75 kroner. Aldri tidligere har Orkla vært omsatt høyere i aksjemarkedet. Da børsen stengte kostet Orkla-aksjen 99,80 kroner, en oppgang på hele 3,42 prosent.

Dyrt med bank
Flere av tungvekterne la frem sine tall for første kvartal. Finanskjempen DnB NOR falt hele 3,42 prosent til 82 kroner etter at de ikke har god nok kontroll på kostnadene. Selv om Norges største bank leverer gode tall i første kvartal, er ikke dette nok til å overbevise et kravstort aksjemarked.

Investorene er bortskjemte og liker ikke at kostnadsnivået utgjorde 49,8 prosent av inntektene i årets tre første måneder. I samme periode året før lå kostnadsnivået målt mot inntektene på 48,3 prosent. Ellers leverte DnB NOR på linje med analytikernes forventninger.

Flere slet
Tandberg Data var et annet selskap som ikke klarte å innfri. Selskapet presenterte nye underskudd drevet av høye finanskostnader. Markedet svarte med å sende aksjekursen ned 11,02 prosent til 7,91 kroner.

Seismikkselskapet TGS skuffet også. Selskapet leverer fortsatt overskudd og bedrer både topp- og bunnlinje sammenlignet med samme periode i fjor, men analytikerne hadde ventet langt mer. Seismikkselskapet beholder sin guiding for 2007 og opprettholder prognosen om en inntektsvekst på 20 til 25 prosent. Aksjen falt 8,93 prosent til 130 kroner.

Scana Industrier falt 6,32 prosent til 16,30 kroner. Aksjemarkedet likte ikke at selskapet leverte svakere tall for første kvartal enn i fjerde kvartal. Selv om årets første måneder historisk er svakere var ikke markedet godt nok.

Venter på Telenor
DnB NOR Markets har sett litt nærmere på Telenor i forkant av teleselskapets rapport for første kvartal fredag. Meglerhuset venter at Telenor skal legge frem en omsetning 22,2 milliarder kroner og et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 7,1 milliarder kroner.

- Vi ligger dermed noe i overkant av konsensus på begge disse nøkkeltallene for første kvartal. Samtidig er aksjen etter vårt syn priset under fair verdi. Rabatten i forhold til vår estimerte verdi basert på summen-av-delen er nå på drøye 15 prosent, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

DnB NOR Markets ser ytterligere potensial for oppjusteringer av estimater en kjøpsanbefaling på Telenor med et kursmål på 119 kroner per aksje. Telenor-aksjen steg 2,68 prosent til 115 kroner torsdag. Selskapets datterselskap i Malaysia, DiGi, leverte solide tall for første kvartal.

Tommel opp
Oljetungvekterne holdt seg godt torsdag til tross for at oljeprisen falt tilbake. Da handelen på Oslo Børs var over, kostet et fat nordsjøolje med levering i juni 65,97 dollar ved råvarebørsen i London. Dollaren styrket seg og kostet samtidig 5,99 kroner.

Fusjonen mellom Statoil og Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet ble godkjent av EU-kommisjonen. Dermed er StatoilHydro et skritt nærmere en endelig sammenslåing. Statoil steg 0,43 prosent til 173,25 kroner, mens Norsk Hydro ble løftet 0,70 prosent til 215,25 kroner. Dermed ble det ny rekord for Hydro og selskapets verdi er nærmere 300 milliarder kroner.

Best av alle aksjene på børsen var bulkrederiet Jinhui Shipping. Rederiet steg hele 13,05 prosent til 45,90 kroner etter at det ble kjent at den greskamerikanske rederen Peter G. har bladd opp 200 millioner kroner slik at han kom over en eierandel på 10,2 prosent i tørrbulkrederiet. Gjennom selskapet Genco Shipping & Trading betalte den karismatiske rederen 45 kroner per aksje.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag