Her har du filmhistoriens mest karismatiske og minneverdige bad guys.

Tony Montana

Skuespiller: Al Pacino

Film: Scarface (1983)

Fordi: På jakt etter «The American Dream» begynner eksilkubaneren Tony Montana å utforske alternative måter å tjene penger på i Miami. Montana tar til seg de amerikanske folkefascinasjonene som drap, guns, dop, sex og penger. Med nesen full av kokain («Don’t get high on your own supply») tar han knekken på det meste som skulle komme i veien mot toppen av underverdenen, men hans umettelige hunger etter makt ser aldri ut til å ta slutt, og det skyldes hva han aldri kan få; nemlig sin egen søster.

Sitat: «I’m Tony Montana! You fuck with me, you fuckin’ with the best!».

Stansfield

Skuespiller: Gary Oldman

Film: León (1994)

Fordi: Den blodkorrupte politietterforskeren Stansfield liker best å kjøre sitt eget løp. Høy på Beethoven og piller som han snorter over en lav kam, danser han seg gjennom leiligheten og skyter alt som rører på seg. Spik spenna gæren, men ikke uten en viss sjarm.

Sitat: «I like these calm little moments before the storm. It reminds me of Beethoven.»

Keyser Söze/Verbal Kint

Skuespiller: Kevin Spacey

Film: The Usual Suspects (1994)

Fordi: Det geniale med «The Usual Supects», og Kevin Spaceys karakter, er at det ikke finnes håndfast bevis på at han faktisk eksisterer. Gjennom tidenes historiefortelling og fremragende dialog får vi bare hint etter hint. Om ikke Verbal Kint føyer seg inn i rekka over übercoole bad guys, så gjør i hvert fall Keyser Soze det. Om han eksisterer da, vel å merke.

Sitat: «The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he doesn’t exist.»

Mr. Blonde (Vic Vega)

Skuespiller: Michael Madsen

Film: Reservoir Dogs (1992)

Fordi: Det fineste med Mr. Blonde er at du ikke tror han har det iskalde hjertet som trengs for å lemleste en person før du faktisk ser ham gjøre det. Slikt kjennetegner en riktig psykopat, og tortur har aldri vært så moro som i Quentin Tarantinos «Reservoir Dogs». Den klassiske scenen der en halvdansende Mr. Blonde kutter av øret på politimannen Marvin Nash med «Stuck in the Middle With You» på radioen er intet annet enn ereksjonsfremkallende.

Sitat: «Are you gonna bark all day, little doggie, or are you gonna bite?»

Vincenzo Coccotti

Skuespiller: Christopher Walken

Film: True Romance (1993)

Fordi: Det er ikke filmens største rolle. Det er heller ikke filmens viktigste. Men det er filmens feiteste. Med ravnsvart hår og en italiensk mafiadress gjennomgår han tidenes dialog med Dennis Hopper før han blir så gira at han ser seg nødt til å skyte stakkaren. Vi ser ham aldri igjen, men blir sittende og vente gjennom resten av filmen. Som regissør Abel Ferrara sa etter «The Funeral»: «Walken? The guy’s a fucking national treasure.»

Sitat: «I’m the Anti-Christ. You got me in a vendetta kind of mood.»

Alex DeLarge

Skuespiller: Malcolm McDowell

Film: A Clockwork Orange (1971)

Fordi: Det snodige med Alex DeLarge er ikke at han er en tenåringssosiopat med forkjærlighet for rå voldtekt, vold generelt og Beethoven. Det snodige er at han fremstår som enda mer skremmende etter at han har gjennomgått hjernevaskingen, og med det blitt «kurert» for sine antisosiale tendenser.

Sitat: «And the first thing that flashed into my gulliver was that I’d like to have her right down there on the floor with the old in-out, real savage.»

Dr. Hannibal Lecter

Skuespiller: Sir Anthony Hopkins

Filmer: The Silence Of The Lambs (1991), Hannibal (2001), Red Dragon (2002)

Fordi: Selvfølgelig må vi ha med en kannibalistisk seriemorder. En høyt utdannet, lynende intelligent, veltalende, kunstinteressert romantiker sådan. Det fascinerende med Lecter er ikke hans betraktninger av den verden vi lever i, selv om du tar deg selv i stort sett å være enig. Det virkelig fascinerende er hans selvbeherskelse og iskalde beregninger. Lecter jager ikke deg. Lecter setter opp fella og venter tålmodig på at du skal begå en feil. Man må respektere en slik mann.

Sitat: «I do wish we could chat longer, but I’m having an old friend for dinner.»

Bill The Butcher

Skuespiller: Daniel Day-Lewis

Film: Gangs of New York (2002)

Fordi: Den karismatiske, selverklærte kongen på haugen i slum-krim-området Five Points i New York har dødelige ferdigheter med kniven og en bart som matcher. Han er definisjonen på cool, såfremt «cool» er et uttrykk man kan bruke om 1800-tallets noble menn. Alltid veltalende med skremmende humor og en gi-faen-holdning flere menn burde ta lærdom av.

Sitat: «Somebody steals from me, I cut off his hands. He offends me, I cut out his tongue. He rises against me, I cut off his head, stick it on a pike, raise it high up so all on the streets can see. That’s what preserves the order of things. Fear.»

The Joker

Skuespiller: Heath Ledger

Film: The Dark Knight (2008)

Fordi: Han har ingen dypere mening, ingen store baktanker — alt Joker’n besitter er en enorm appetitt for kaos og ødeleggelse. Satan i helvete for en fyr. En av tiårets største filmpsykoer har en upåklagelig stil og en tunge skarp som en slakterkniv. Heath Ledgers tolkning er en brutal show-off der naturkreftene settes i sving. Ledger gikk bort med et smell. Got to love him.

Sitat: «You won’t kill me out of some misplaced sense of self-righteousness. And I won’t kill you because you’re just too much fun. I think you and I are destined to do this forever. ».

Frank Booth

Skuespiller: Dennis Hopper

Film: Blue Velvet (1986)

Fordi: Frank Booth var for Dennis Hopper det Vincent Vega var for John Travolta: En comebackkarakter. Og Booth er så til de grader usympatisk, sadistisk og pervers at vi i årevis gikk rundt og var livredde for Dennis Hopper. Booths eneste mening i livet er å være ondskapen selv, noe som blir klart fra første stund da han sniffer i seg oksygen mens han voldtar Isabella Rossellini. Kanskje ikke en «bad guy»-helt, men fy faen for en karakter.

Sitat: «Baby wants to fuck! Baby wants to fuck Blue Velvet!»