Gå til sidens hovedinnhold

Så langt fra grå

Tore Brunborg fortjener mye mer oppmerksomhet enn det som har blitt han til del. «Lucid Grey» er nok et bevis på det.

Tore Brunborg
Lucid Grey
Dravle Records/Musikkoperatørene

Tenor- og sopransaksofonisten, komponisten og bandlederen Tore Brunborg har blant rukket å bli 48 år. I løpet av rundt halvparten av disse åra har han fortalt alle med åpne og store ører at han har noe helt spesielt å melde.

Helt siden han slo gjennom med et brak i supergruppa Masqualero med Arild Andersen, Jon Balke, Jon Christensen og Nils Petter Molvær på begynnelsen av 80-tallet, har det aldri vært noen tvil om Brunborgs uomtvistelige talent. Likevel har det av helt uforståelige årsaker skjedd alt for lite rundt det gode mennesket fra Voss.

Det er altså ingen som helst grunn til at Tore Brunborg ikke skal være med i Europa-toppen blant moderne saksofonister til enhver tid – hans sterke personlighet og originalitet som instrumentalist forteller oss alt om det. Nå kan det sjølsagt ha noe med det å gjøre at Brunborg ikke tilhører de som roper høyest og har de spisseste albuene – musikalske årsaker er det i alle fall ikke.

I fjor sommer gjorde Brunborg en strålende konsert under Moldejazz sammen med en kvartett bestående av bassist Anders Jormin, trommeslager Thomas Strønen og pianist John Taylor. På «Lucid Grey» treffer vi han sammen med en annen, men like spennende konstellasjon med trommeslager Erik Nylander og bassist Ole Morten Vågan – to framifrå representanter for den nye generasjonen norske (Nylander er opprinnelig svensk, men¿) jazzmusikanter.

Vi blir servert ni Brunborg-låter samt en av Vågan og fra start til mål er det en stille intensitet over musikken som gjør at vi blir sittende ytterst på stolkanten av redsel for å gå glipp av noe. Vi har med tre svært så lyttende musikanter å gjøre som spiller hverandre gode hele veien. Musikken er melodisk og vakker og Brunborgs tone – spesielt i sopransaksofonen – gjør dette til en inderlig opplevelse av sjeldent merke.

«Lucid Grey» er nok et bevis på at Tore Brunborg bør få åpnet mange nye ører – mange kan ha godt av det.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken