Tore Johansen
Double Rainbow
Inner Ear/Musikkoperatørene

Ikke bare er Tore Johansen en framifrå trompeter – han er også en drivende dyktig “plateselskapsdirektør” sammen med broren og trommeslageren Roger. I tillegg er han utstyrt med en solid dose kreativitet som har ført til flotte cder med jazztolkninger av julesanger og viser fra Nord-Norge samt Eva Trones’ ferske hyllest av Terje Nilsens sangskatt. I tillegg har Bodøs store trompetsønn også gitt oss vakker musikk sammen med Lars Jansson og Steve Swallow samt bidratt ved flere anledninger i Trondheim Jazz Orchestra.

En høstdag i 2010 fikk Johansen realisert nok en idé. Sammen med basskometen Jo Skaansar og pianisten Vigleik Storaas inntok Johansen legendariske Rainbow Studio i Oslo med like legendariske Jan Erik Kongshaug som sjef for knottene. I dette studioet og med Kongshaug som sjef for lyden har en rekke ECM-innspillinger blitt unnfanga og blitt mottatt rundt om i verden som noe helt spesielt. På mange av disse innspillingene har trommeguru Jon Christensen satt sitt bumerke og det gjør han også på flere av spora her.

Christensen har i stadig større grad blitt fargeleggeren i alle de konstellasjonene han blir invitert med i. Ingen, på denne kloden i alle fall, er i stand til å bruke cymbaler, visper og stikker slik Christensen gjør det. Han er ei fri sjel som følger sine egne regler, men uansett så tar han med musikken til nye steder og han gjør det på en måte som løfter medmusikantene. Johansen, Skaansar og Storaas er garantert, som de fleste andre jazzmusikanter verden rundt, store beundrere av Christensen, men de står på ingen måte med lua i hånda av den grunn – de lar seg inspirere.

Bortsett fra Christensen har alle bidratt på komponistsida. Alle har et melodisk og litt melankolsk utgangspunkt og de tre, eller fire, fører propre og elegante samtaler som det er udelt herlig å følge.

En novemberformiddag for vel et år siden var altså alt som trengtes for å skape denne doble regnbua. Slik er det når dyktige, oppegående og lyttende musikanter møtes.