Tore Johansen
Nord
Inner Ear/Musikkoperatørene

Det er bare et halvt år siden Tore Johansen ga oss den vakre juleplata “Natt, stille” med utgangspunkt i tekster og melodier fra de mange flinke visesnekrerne fra vår nordligste landsdel. Nå har han videreført ideen og fortsetter å sette pris på sine røtter med nok ei visejazz-samling der noen av de samme opphavsmennene beskriver Nord-Norge på et vis som bare kan gjøres av mennesker full av ekte kjærlighet til omgivelsene sine.

Johansen er sjøl født og oppvokst i Bodø og etter studieopphold i Trondheim gikk turen nordover igjen. Sjøl spiller han utsøkt trompet og flügelhorn og får perfekt assistanse av Jan Gunnar Hoff på piano, broder Roger Johansen på trommer og perkusjon og Olaf Kamfjord på bass og ikke minst Marit Sandvik på vokal. Odd Børretzen resiterer Hedmarkens store sønn Rolf Jacobsens titteldikt “Nord” bare slik han kan og som begynner med “Se oftere mot nord¿”

Repertoaret er henta fra Halvdan Sivertsen (“Hellige jord” og “Nordaførr vårvisa”), Terje Nilsen (“Jorda” og “Æ”), Ola og Lars Bremnes (“Jordmorsang” og “Å, kunne æ skrive”), Arvid Hanssen (“Blå kveill”)og selveste Petter Dass (“Aurora den røde” og “En smuk aftensang”) og Johansen har behandla melodiene med en solid dose respekt sjøl om han også har tatt seg friheter. Marit Sandvik, bosatt i Tromsø, tolker alt med inderlighet og med en tilstedeværelse som ingen søringa kunne ha gjort for å si det slik.

For alle med en eller annen tilknytning til Nord-Norge, så er dette musikk og stemninger som vil leve evig. For alle oss andre er det også flott musikk og vakre beskrivelser av landet der nord. Som Rolf Jacobsens så presist beskriver det: “Det er langt dette landet. Det meste er nord”.