Gå til sidens hovedinnhold

- Torget kan dø ut

Torghandlerne skylder på politikerne for de uhygieniske forholdene på Fisketorget.

- Fisketorget kan dø ut, sier Tom Rørsnes, talsmann for fiskehandlerne på Torget.

Den siste tiden har det vært et stort negativt fokus på Fisketorget på grunn av dårlig hygiene og kvalitet på varene. Fiskehandlernes årelange kamp for utbedringer av forholdene har ennå ikke ført fram, og i dag holdt de alle salgsbodene stengt i protest. I hele dag vil det ikke være mulig å få kjøpt fiskeprodukter på tradisjonsrike Fisketorget. Dette mener fiskehandlerne er en nødvendig aksjon for Fisketorgets videre eksistens.

Lang kamp
- Vi har siden 1980 kjempet for å bedre forholdene på Fisketorget, uten hell. Vi ønsker ikke å gjennomføre denne aksjonen, men vi føler dette er eneste måte å bli hørt av politikerne. Dersom de ikke bidrar til å tilrettelegge for oss er jeg redd Fisketorget vil dø ut, sier Rørnes.

Han mener blant annet at fast installerte frysedisker er ett av tiltakene som må iverksettes. I tillegg mener han at torghandlerne må få lengre kontrakter enn dem de har i dag.

- Vi som torghandlere er satt flere år tilbake. Vi har ikke noe moderne utstyr som står i stil med tiden vi er i. Hygieneforholdene er lik dem på 50-tallet, og det er ikke etter vårt ønske. Vi har lyst å tilby våre kunder førsteklasses ferske varer. For det trenger vi blant annet fast installerte kjøledisker. I tillegg må vi få lengre kontrakter slik at vi lettere kan se hva vi selv kan investere i for å utbedre forholdene, sier Rørnes.

Hvilke videre konkrete tiltak som kan gjøres for å utbedre forholdene på Torget har ikke Rørnes og hans kollegaer tenkt på ennå.

- Enormt potensial
Rørnes mener at byens politikere fokuserer for mye på begrensningene på Torget, og heller burde holde fokus på hva som er mulig å oppnå.

- Politikerne ser hele tiden på begrensningene her borte, i stedet for å se på det enorme potensialet som ligger her. Vi gjør det beste vi kan under de forholdene vi har og vi føler at politikerne gjør oss til syndebukker, når det er dem som burde tatt ansvar, sier Rørnes.

- Det er fiskehandlerne som selvstendige næringsdrivende som har ansvaret for at fisken de selger holder tilfredsstillende kvalitet og at de forholder seg til gjeldende lover og forskrifter for omsetning av næringsmidler, sier fungerende byrådsleder Lisbeth Iversen i en pressemelding.

Hun sier byrådet har gjort mye for å få på plass de nødvendige investeringene og skal ha saken opp til behandling i bystyret til høsten.

Økonomiske tap
Hvor mye dagens aksjon koster fiskehandlerne vil Rørnes ikke si noe om, men han påpeker at det til syvende og sist er næringslivet i Bergen og kommunen som taper på aksjonen.

- Fisketorget er en viktig handelsplass i Bergen. Det omsettes for millioner av kroner hvert år. At vi taper penger på mye negativ fokus rundt Fisketorget er vi veldig klar over. I tillegg blir det jo økonomiske tap på å holde stengt, men bedres ikke dette er det til slutt næringslivet i Bergen og kommunen som lider, sier Rørnes.

Rørnes sier at det vil være aktuelt å gjennomføre flere slike aksjoner som de gjorde i dag

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken