Gå til sidens hovedinnhold

Konspirasjonskongen

En konspirasjonsteori overrasket skeptikeren Torkjell Berulfsen. Gjett hvilken!

(SIDE2): - Det første jeg sa da vi satte oss ned for å gå i gjennom ideene til serien var at jeg nekter å gjøre noe på kornsirkler og sånt tull. Veldig skeptisk var jeg rett og slett. Men da jeg fikk se bildene av de intrikate kornsirklene, så jeg ble utrolig fascinert. Det måtte vi se mer på, sier Torkjell Berulfsen (66) til Side2.

Berulfsen har tidligere stått bak populære serier som «Edle dråper», «Opp i røyk» og «Berulfsens pengebinge: Pengenes historie» - men det siste året har han reist jorden rundt for å ta en titt på konspirasjonsteorier som har opptatt mennesker verden over i årevis.

I åtte utgaver av serien «Berulfsens konspirasjoner» går NRK-profilen i dybden på noen av verdens mest spennende og omtalte saker - men da altså på konspirasjonsteorinivå og med sitt sedvanlige glimt i øyet.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Fascinert
Kornsirkel- og ufoprogrammet var et av programmene Berulfsen ble mest overrasket over, og som han aldri hadde regnet med at han ville bli så fascinert av.

- Når en ser noen av disse kornsirklene, så ser i alle fall jeg for meg mellomfagsstudenter som går rundt i en åker med noen plankebiter på beina. Det er jo virkelig en av disse store tulletingene. Men på det ene opptaket gjort i 1996, og med de teknikkene man hadde den gangen innen videoproduksjon, så er det ikke mulig at han som tok opp dette kan ha manipulert det, sier programlederen engasjert.

- Det intrikate, artistiske og symmetriske fasongen viser at dette må ha blitt gjort ovenfra. Og hvorfor vil ikke militæret i USA eller Storbritannia snakke om dette og hvorfor er de så interessert i det?!

Fra drap til Elvis
Kornsirkler altså. Den første episoden som ble vist forrige uke tok for seg Jesus, sett fra Dan Browns ståsted med hans supersuksess «Da Vinci-koden». For var egentlig Jesus gift med Maria Magdalena og hadde de barn sammen? Den hellige gral, Opus Dei og hele sulamitten.

Men også alvorligere temaer blir gått etter i sømmene - blant annet drapene på Olof Plame og John F. Kennedy, og spørsmålene rundt Marilyn Monroes død og prinsesse Dianas dødsulykke.

Ferjeulykken Estonia, om Elvis fortsatt lever og selvsagt de mangfoldige teoriene om 11. september. Konspirasjonsteoriene er mange og innviklede, men engasjerer like fullt - i årevis etter hendelsene.

- Man er ikke fornøyd med svaret eller den offisielle forklaringen. Si man har knepet myndighetene i løgn - som i tre av de største politietterforskningene i verden. Lockerbie-attentatet, drapet på Palme og drapet på Kennedy. Hva skjedde egentlig? spør Berulfsen.

- Om du hadde lest 300 sider av materialet fra Palme-etterforskningen daglig, sju dager i uka, 365 dager i året, ville det ta tolv år for deg å lese gjennom alt. Og fortsatt er tolv mann sysselsatt med etterforskningen. De vet alt, bortsett fra hvem som gjorde det, hva som var drapsvåpenet og hva som var motivet.

Hva mener du egentlig om konspirasjonsteorier og har du en favoritt? Debatter under!

Egentlig!
Han reist jorden rundt - til Marokko, Tallinn, Stockholm, København, London, Paris, Nice, Roma, Las Vegas, Dallas, Orlando, Washington DC, New York – og til Rena for å finne ut av de store spørsmålene.

Men har han fått noen svar?

- Jeg tror nok at vi kommer til å få svar på noen av disse teoriene med tiden. Men det har vært morsomt å stille spørsmålet hva skjedde egentlig. For det er dette «egentlig» alt koker ned til, summerer Berulfsen.

Nysgjerrigheten hans tar aldri slutt - og det er han glad for.

- Nysgjerrighet er det som bringer oss anslagsvis framover. Vi må være nysgjerrige, og for min del blir det bare verre og verre.

«Berulfsens konspirasjoner» ser du på NRK1 kl. 19.55.

Kommentarer til denne saken