(SIDE2:) Torstein Nybø har vært med å produsere «Burma VJ» som er nominert til Oscar i kategorien «Beste dokumentar».

- Det er større enn man hadde planlagt og håpet på, og jeg håper at dette vil bidra til at flere ser filmen og at det kanskje bedrer situasjonen for journalister i Burma, sier Nybø til Side2.

Telefonen hans har ikke stått stille siden det tirsdag ettermiddag ble kjent at dokumentarfilmen er nominert til den gjeve prisen.

Andre kandidater i kategorien er:
The Cove (Louie Psihoyos)
Food, Inc (Robert Kenner)
The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers (Judith Ehrlich and Rick Goldsmith)
Which Way Home?

Få full oversikt: Her er Oscar-kandidatene

- Betyr mye
«Burma VJ» er laget av danske Anders Østergaard. Filmen handler om Democratic voice of Burma som har base i Oslo.

«I et av de mest stengte og undertrykte regimene i verden velger en håndfull mennesker å risikere livet for å fortelle verden sannheten om hva som skjer i hjemlandet. Utstyrt med små videokameraer filmer de demonstrasjoner, munkeopprør og maktmisbruk og smugler opptakene ut av landet til fjernsynsstasjonen Democratic Voice of Burma (DVB) som ligg i Oslo. DVB sender det så tilbake til Burma, der det burmesiske folket får vite at det finnes motstand - og håp», heter det i en pressemelding.

Nybø mener Oscar-nominasjonen har stor betydning.

- Det betyr mye for oss som filmskapere og for Democratic Voice of Burma – den journalistgruppen vi har samarbeidet med og deres arbeid for å rapportere fritt og uavhengig. Håper dette kan sette press på myndighetene slik at arbeidsforholdene for journalister blir bedre, sier Nybø.

Han synes det er for tidlig å si noe om han reiser til Hollywood, Los Angeles for utdelingen.

- Det er altfor tidlig å snakke om detaljene, men jeg er spent på hva dette betyr og prosedyren. Får jeg mulighet til å reise over gjør jeg det.