Gå til sidens hovedinnhold

Torturert og sterk Potter

Det lekes ikke lenger i Harry Potters verden. Les anmeldelsen av den nye filmen.

Harry Potter og føniksordenen – Storbritannia 2007. Regi: David Yates. Med Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Gary Oldman, Julie Walters, James Phelps, Oliver Phelps, Bonnie Wright, Michael Gambon, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Imelda Staunton.

Aldersgrense 11 år

Harry er fly forbanna. Ikke bare har han reddet den magiske verden fra Lord Voldemort nok en gang og sett sin skolekamerat Fredrik dø i trollmannsturneringen (Harry Potter og Ildbegeret), men han har tilbragt en hel sommer hos sin hatefulle gompefamilie uten ett ord fra venner og gudfar Sirius.

Motstand fra alle kanter
Han er sint, sorgtung og veldig forvirret når han endelig hentes til motstandsbevegelsens Føniksordenens hovedkvarter. Men gleden over å møte vennene er kortvarig. Den magiske verdens media og myndigheter forsøker for enhver pris å gi folk et bilde av ham som skvær gærn siden han hevder at Voldemort er tilbake.

LES VÅRT MØTE MED POTTER:

- Kysset var ingen big deal

OG MØTE MED TRIOEN:

- Beordret ikke kysset 30 ganger

Torturisten personlig, i mykt og knæsj rosa – svartekunstlærer professor Uffert - tar over skolen, og selv begynner Harry selv å tro at han er litt gal, han føler nemlig seg mentalt i ett med Lord Voldemort.

Du har liten sjanse til «å melde deg på» fem filmer ut i historien om Harry Potter, men for de millioner som har fulgt filmserien, er «Føniksordenen» nok et sterkt bevis på at serien både kan være nyskapende og i tråd med JK Rowlings fortelling.

SE VIDEO:Fra London-premieren

Kraftige kutt
Dog må undertegnede si at dette er første gang det merkes at bøkene blir kuttet betraktelig. Bok fem er den mest komplekse og største hvor ekstremt mange spor legges ut for de to siste bøkene og filmskaperne har gått realt til verks med øksa. Det fører til at man gallopperer litt for mye i utakt inn i historien før den finner sitt fotfeste og griper oss.

Tilbake står tre sterke tråder – Harry og autoritetene, Harry og Lord Voldemorts forbindelse og Harrys sterke forhold til gudfar Sirius, som faktisk er gjort enda tydeligere og bedre på film.

Borte er mesteparten av de festlige, lattervekkende magiske detaljene til JK Rowling. Noen skuffelser vil det være fordi så mye er fjernet.

Også store skuespillere som Emma Thompson, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Davie Thewlis og til dels også Alan Rickman som professor Slur får så kort tid på lerretet, at du nærmest går glipp av dem om du blunker.

Denne komprimeringen er noen ganger så heftig at det blir svært mye informasjon å fordøye. Filmen varer 2t 20. Når den først er så lang, kunne den faktisk godt vært litt lengre.

SE TRAILEREN:Harry Potter og føniksordenen

Politikk og action
Den nye regissøren David Yates er mest kjent for sine politiske TV-dramaer. Han er svært god i karakterstudier og det er deilig fornøyelse å se hvordan han bruker de fire foregående filmene. Fireren påterningen brukes således i sammenlikning med de foregående, det er mye å leve opp til i Potters verden.

Alan Rickman, Gary Oldman og Imelda Staunton bringer tyngde og stil til historien, men mest av alt er dette Daniel Radcliffes film, og Harrys mørkere sider får han fint frem.

«Føniksordenen» er mindre actionfylt enn de foregående filmene, men den tar durabelig igjen på slutten i en av de heftigste actionfylte klimaks denne anmelder har sett på film i år. Uten å røpe noe, er det ekstremt stilig. Selv Bruce Willis kan gå hjem og legge seg.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai