For noen år siden var Qtek et navn som en forbandt med to ting: Strømforsyninger til datamaskiner som ikke var billige og kjempedårlige, og ikke minst en traust og kjedelig produsent av Windows Mobile-telefoner.

Dette har endret seg betydelig på noen år. For det første heter ikke mobilprodusenten lenger Qtek, men HTC, og for det andre så lager de ikke lenger trauste mobiltelefoner.

Ligner kanskje på iPhone, men...
Tocuh HD er en av disse myteomspunne «iPhone-kopiene», som har fått sitt stempel mer eller mindre utelukkende fordi det er en telefon med trykkfølsom skjerm uten eget tastatur. Der stopper langt på vei også sammenligningene.

For der iPhone er en dårlig telefon og veldig bra «dings» - eller som Apple selv sier det i reklamen sin: «[...] kan det være lett å glemme at det også er en mobiltelefon» - så er Touch HD en meget god telefon, samtidig som det er en relativt bra dings.

Strålende på e-post
Men la oss begynne et helt annet sted, nemlig e-post. Dette er et område som iPhone har fått veldig mye, velfortjent skryt for. Men med Touch HD, som er basert på Windows Mobile, så er e-postintegrasjonen enda bedre – og spesielt hvis du jobber i en bedrift som benytter seg av Exchange, noe som betyr det mest av litt større bedrifter.

Muligheten til å selv velge hvilke e-post-mapper du ønsker at skal synkroniseres er intet mindre enn genial, og den sømløse integrasjonen av kalender og ikke minst bedriftens interne adresseregistre er fantastisk.

Flott integrasjon
Om du ikke har lagret telefonnummeret til en kollega, men likevel gjerne vil ha tak i denne, så skriver du bare inn navnet på personen som normalt i adresselisten din, og så henter telefonen automatisk opp e-postadresse, telefonnummer og andre ting fra bedriftens sentrale registre.

Dette er i og for seg selv ikke noen revolusjon, men viser at dette er en telefon som tenker business fra første øyeblikk.

Har gjort Windows sexy
Brukergrensesnittet på Windows Mobile-telefoner har kanskje vært det klareste ankepunktet mot telefonene. Det er verken veldig sexy, eller utpreget praktisk sammenlignet med stort sett alle andre løsninger ute på markedet. Problemet er at det er veldig avansert, og det er omtrent like enkelt å komme seg til SMS-meldingene dine som det er å justere hvilke krypteringsinnstillinger telefonen skal ha. Ikke at det er dumt å kunne justere krypteringsinnstillinger, men meldinger vil vi gjerne ha ett tastetrykk unna.

Derfor har HTC lagt et skall på toppen av Windows som de kaller Touch Flow 3D, som i praksis gjør at du ikke trenger å forholde deg til Windows-brukergrensesnittet annet enn når du skal gjøre avanserte ting. Dette har vi tidligere sett på både HTC Touch og Touch Pro, men det er først med den store og meget gode skjermen på Touch HD at dette systemet virkelig briljerer.

Touch Flow 3D er ekstremt intuitivt, og det er laget for at du skal bruke fingrene til å styre alt. Fordi Touch HD benytter seg av en annen trykkfølsom teknologi enn iPhone benytter seg av, hender det riktignok at det lugger litt, men ikke så mye at det blir plagsomt.

Veivalg med touchskjerm
Kort sagt kan vi si at mobilprodusentene har et valg når de skal velge teknologi: Enten skal den være god med pekepinne, altså blir den meget nøyaktig, eller så skal den være god til å håndtere tykke fingre.

iPhone har valgt sistnevnte, mens Touch HD har en skjerm som er laget for pekepinne, og så har HTC forsøkt å lage programvare som også skal gjøre det mulig å bruke fingrene til det meste. Den avveiningen må vi si at vi synes de har klart glimrende.

Lett å trykke på feil knapp
Alt er derimot ikke perfekt. Telefonen har nederst fire dedikerte knapper, og disse er trykkfølsomme på samme måte som skjermen. Det er ikke noe fysisk som skiller skjermen fra disse knappene, og det er ekstremt enkelt å trykke på en av disse knappene i stedet for å trykke helt nederst på skjermen. Det er noe en burde ha tenkt på.

Det er heller ikke til å komme utenom at det å skrive lange meldinger er betydelig enklere på en telefon med fysiske taster. Telefonen har riktignok mulighet til å benytte tre forskjellige tastatur, normal numerisk tastatur som på vanlige telefoner, fullt QWERTY-tastatur og en slags hybridløsning der du har to bokstaver på hver knapp – i stedet for 3-4 taster på det numeriske tastaturet.

Hver av disse løsningene er gode til sitt bruk, men problemet er at telefonen virker litt for treg til å følge med på rask skriving. Under testperioden har jeg av og til opplevd at jeg skriver betydelig raskere enn det telefonen klare å holde tritt med. Dette er spesielt noe som skjer hvis du skriver med fingrene fremfor pekepinnen.

Akkurat som iPhone så er dette en telefon som er bedre til å lese tekst enn skrive tekst – men det er en tilvenningssak.

Under kan du se en videodemonstrasjon av telefonen. Artikkelen fortsetter etter videoen.

HTML EMBED

Kunne vært noe raskere
Og det med litt lav hastighet er også noe du raskt merker når du skal åpne og lukke programmer. Det tar gjerne både ett og to og tre sekunder fra du ber telefonen åpne eller lukke noe, og til det faktisk skjer – mens andre/mange ganger kan det gå nærmest helt umiddelbart.

Ellers er telefonen utstyrt med Operas nettleser for nettsurfing. Dette er en meget god nettleser, og utover at vi savner multitouch-funksjonene fra iPhone, så er dette en meget god løsning på en telefon av denne typen. Med HSDPA/HSUPA/WLAN-tilkobling går det også rimelig raskt å surfe.

GPS-en fungerer greit, og telefonen har et helt akseptabelt kamera på 5 megapiksler. Dessverre er det ikke implementert noe fotolys, så du er avhengig av relativt gode lysforhold for å kunne få gode bilder.

Og selv om dette er en telefon som folk flest kanskje vil anse mer som en arbeidstelefon enn en «morotelefon», så har den en musikkspiller som ikke står noe særlig tilbake for iPhone i brukervennlighet. Lydkvaliteten er riktignok ikke mye å skryte av med medfølgende ørepropper, men blir helt akseptabel om du putter inn noe av litt kvalitet. For øvrig følger det med et minnekort på 8 gigabyte med telefonen, så du får plass til nok musikk. Og i motsetning til iPhone er også radio på plass.

Konklusjon
Touch HD er ut ifra forutsetningene sine en av de mest spennende og interessante mobiltelefonene vi har brukt noen gang. Den er på ingen måte perfekt, men mobiltelefoner handler alltid om kompromisser. En mobiltelefon kan ikke både være liten, ha stor skjerm og enormt tastatur, være trykkfølsom og kjempebillig på en gang. Det er rett og slett ikke mulig.

Vi følger at HTC har løst utfordringene og begrensningene i den trykkfølsomme verdenen på en utpreget god måte. Telefonen har også en av de flotteste skjermene vi har sett på en mobiltelefon noen gang, funksjonene er mange og brukervennligheten høy. Når telefonen i tillegg har meget god batterikapasitet, selv på 3G-nettet og fungerer like godt som en businesstelefon som en underholdningstelefon er man et godt stykke på vei mot en drømmetelefon.

Prosessoren kunne vært raskere, og tastene å på bunnen av telefonen kunne vært bedre atskilt fra skjermen, men ellers har HTC laget en strålende telefon. Men det skulle også bare mangle når den koster rundt 6000 kroner.

Nå venter vi bare på at Microsoft skal komme med sin egen «AppStore».

Ikke en iPhone-killer
Og i den store diskusjonen om «Touch HD vs. iPhone» kan det vel egentlig sies enkelt: iPhone er best på å være leken, mens Touch HD er best på å være seriøs. Touch HD er overlegen på integrasjon mot Exchange, som kanskje er telefonens aller viktigste egenskap. Dette er kanskje så viktig at det er vanskelig å anbefale telefonen om du ikke skal benytte den til nettopp dette.

Touch HD er ikke telefonen som gjør iPhone overflødig. Den konkurrerer på helt andre premisser.