Gå til sidens hovedinnhold

Tviler på effekten av Tøyen-tiltak

- Jeg ser ikke for meg at kommunen kjøper villaer på Vindern for de vanskeligstilte, sier forsker.

OSLO (NTB) Byantropolog Bengt Andersen tviler på om tiltakene for å bedre bomiljøet på Tøyen vil føre til at flere etnisk norske barnefamilier blir værende.

- Jeg er i utgangspunktet skeptisk. Generelt ønsker barnefamilier flest å flytte ut av byen når barna nærmer seg skolealder, sier han til NTB.

Andersen er doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Oslo og forsker blant annet på hvordan byen deler seg mellom ulike samfunnsgrupper.

- Mange barnefamilier drømmer om enebolig eller rekkehus med hage og ønsker seg tilbake til eget oppvekstmiljø. Det gjelder ikke bare folk på Tøyen, sier byantropologen.

Penger til øst
SVs tredje snuoperasjon om nytt Munch-museum ble smurt med løfter fra det borgerlige byrådet om tiltak for å løfte Tøyen, der andelen lavinntektsfamilier og minoritetsspråklige er stor. Blant tiltakene er å selge kommunale boliger og spre dem rundt om i byen.

- Dersom byrådet klarer å spre boligmassen sin, vil konsentrasjonen av grupper med levekårsproblemer på Tøyen bli mindre. Men jeg ser ikke for meg at kommunen kjøper villaer på Vindern for å huse vanskeligstilte, så jeg tillater meg å tvile om byrådet lykkes. Lignende løfter er blitt gitt før, sier Andersen.

I Munch-avtalen inngår også løfter om 25 millioner kroner årlig gjennom fem år for å bedre levekårene i bydelen. Tøyen skal også få badeland, et nytt vitensenter, friluftsscene og større grøntarealer. I tillegg skal skolen, T-banestasjonen og Tøyen senter rustes opp.

- At så mange etnisk norske barnefamilier flytter, har ikke bare med området som sådan å gjøre. Mange vil rett og slett ut av byen, bort fra trafikkerte gater og upraktiske bygårder uten heis, sier Andersen.

- Pangstart
Rødt og Arbeiderpartiet i Oslo har uttalt at SVs Tøyen-tiltak kunne ha blitt gjennomført uten en Munch-avtale, og enkelte har antydet at partiet kan ha gjort opp regning uten vert.

Men SV frykter selv ikke at Tøyen-tiltakene vil bli skrinlagt under det som tegner til å bli en svært krevende budsjettbehandling i bystyret til høsten. For første gang på 16 år vil ikke Fremskrittspartiet være med på å sikre flertall for budsjettet til det borgerlige byrådet.

- Vi har inngått en forpliktende avtale med byrådspartiene, så dette vil bli gjennomført. Slik vi forplikter oss til å stemme for budsjettstøtte til Lambda, forplikter Høyre, KrF og Venstre seg til å stemme for tiltakene for Tøyen, sier SVs Ingvild Reymert i byutviklingskomiteen til NTB.

Hun mener byantropolog Bengt Andersen underspiller betydningen av tiltakene for Tøyens befolkning.

- Forskeren har neppe satt seg godt nok inn i de spesielle utfordringene som Tøyen opplever. Her er nemlig fraflyttingen av etnisk norske familier spesielt stor når barna nærmer seg skolealder. Derfor er opprustningen av Tøyen skole så viktig, sier hun.

Reymert stiller seg også uforstående til kritikken fra dem som mener SV har solgt seg for billig og at tiltakene ikke monner.

- Dette er et stort områdeløft for Tøyen. Tiltakene vil bedre bomiljøet, og det har vært det viktigste for oss. Så er det selvsagt sånn at SV ønsker enda mer for Tøyen, men denne avtalen er en pangstart, sier hun. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken