Gå til sidens hovedinnhold

Trakasseres av taxisjåfører

Kvinnelige passasjerer forteller om sjåfører som tar på dem, kommer med seksuelle tilbud og inviterer seg selv på nachspiel.

(SIDE2) - Så spurte han: «liker du å bli sugd eller?» Han gjentok spørsmålet sikkert ti ganger, og begynte å lage perverse munn- og fingerbevegelser mot meg. Da ble jeg redd.

Det forteller Elisabeth til NRK.no, som opplevde den sjikanerende taxisjåføren på vei hjem fra fotballkamp en tirsdagskveld.

Trakassert av taxisjåfør? Tips/mail oss her

Hun er en av flere titalls kvinner som har levert klage på taxisjåfører i hovedstaden. Så langt i år har det største av selskapene, Oslo Taxi fått 30 klager på ulike typer trakassering, mens Norgestaxi har fått seks.

LES OGSÅ: - Lesbisk?! Er det mulig? Så ekkelt!
- Ble angrepet av taxisjåfør
- KALTE MEG «JÆVLA PAKKIS»

Elisabeth ropte til sjåføren at han skulle stoppe og slippe henne av, før hun kastet seg inn i en annen bil. En lignende opplevelse hadde hun senere i høst, da sammen med en venninne og en sjåfør som sa at de to jentene «trenger pikk, dere trenger å pule, sånn er det med den saken».

Andre forteller om sjåfører som tar dem på lår og rumpe, eller å «betale alternativt». Mange av kvinnene NRK har snakket med har ikke rettet klage til de gjeldende taxiselskapene. Det er også vanskelig å vite hvor omfattende trakasseringen er, ettersom det ikke finnes en felles klageordning eller klagestatistikk for taxinæringen, noe blant annet forbrukerrådet har tatt til orde for.

Kommunikasjonssjef i Oslo Taxi, Lars Dolva, vil ikke si hva konsekvensene har vært for sjåførene i de klagesakene som selskapet har registrert. Han bekrefter at de i enkelte saker har bedt politiet om å trekke tilbake sjåførens kjøreseddel. Hvordan og hvor mye som er blitt reagert i hver enkelt sak vil han derimot ikke si. Ifølge NRK har ikke en eneste taxisjåfør mistet løyve i den perioden de har sjekket, tilbake til 2008. Norgestaxi sier de ikke har gått videre med noen av sakene de har fått klaget inn.

Har du opplevd lignende episoder? Kontakt Side2s journalist her dersom du vil dele din historie.

Flere av kvinnene sier at sjåførene har hatt bakgrunn fra andre land enn Norge.

- Jeg skulle ønske jeg ikke hadde så mye å si om hvordan bakgrunn de hadde. Men det er helt klart at i de tilfellene jeg har opplevd noe, så har sjåførene vært fra Afrika eller Midtøsten. Men jeg også tatt mange taxier med sjåfører fra disse områdene uten at det har vært et problem. Det har ikke skjedd med etnisk norske sjåfører. Det er i hvert fall et faktum i mine tilfeller, sier Kristina.

Trakassert av taxisjåfør? Tips/mail oss her

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken