Gå til sidens hovedinnhold

Mener at riksadvokaten bør trekke seg

Transocean-advokat konstaterer at det milliontapet Økokrim går mot, ville ført til at ledere i næringslivet hadde blitt arbeidsledige.

Tre Transocean-selskaper og tre skatterådgivere ble i 2011 tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik med over 11 milliarder unndratt fra beskatning. Sommeren 2014 ble alle de tiltalte frifunnet.

Økokrim anket deler av saken, men det er bare smuler igjen av det opprinnelige kravet på 11 milliarder. Kun 700 millioner i Polar Pioneer-saken står igjen.

Transocean-etterforskningen har pågått siden begynnelsen av 2000-tallet og har kostet myndighetene mange millioner kroner.

Les også:«Tidenes skattesak» kan smuldre helt vekk

- Det skulle ikke forundre meg om sluttregningen ender på nærmere 100 millioner kroner, uttalte PR-rådgiver og tidligere NA24-redaktør Ole Eikeland tidligere denne uka.

Blankt frifunnet

Advokat Sverre E. Koch mener at riksadvokat Tor-Aksel Busch og Økokrim-sjef Trond Eirik Schea bør gå av som følge av denne ressurssløsingen. Det kommer fram i en kronikk som Koch har i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Koch var involvert i Økokrims forrige sak mot Transocean, og hadde et erstatningskrav på 1,8 milliarder kroner mot seg inntil han for halvannet år siden ble blankt frifunnet. Økokrim anket som nevnt deler av saken, men ikke den delen som involvert Koch.

Denne uka ble dessuten restene av saken mot Transocean utsatt fordi Økokrims advokat Morten Eriksen ble ansett som inhabil. Det skjedde etter at riksadvokat Tor-Aksel Busch henla Kochs anmeldelse mot Eriksen for grov uforstand i tjenesten rett før nyttår.

- I det private næringslivet ville de som har ansvaret for og vært vitende om slik ressurssløsing av virksomhetens midler, måtte gå på dagen, skriver Koch i sin kronikk i Dagens Næringsliv.

- Har rett til å ytre seg

Han forstår ikke at verken Busch eller Schea har grepet inn for å stoppe saken. Eriksen fikk kritikk fra Busch fordi han ikke har vært så objektiv som påtalemyndighetene skal være, selv om Busch altså likevel henla saken.

Det er for lite og for sent, mener Sverre E. Koch.

- Etter mitt syn foreligger det en kvalifisert mangel på ledelse i denne saken. Det er snart ti år siden Høyesterett fastslo at aktors oppfatning av den sentrale straffebestemmelsen i saken var klanderverdig, argumenterer Koch i sin kronikk.

Riksadvokat Busch ønsker ikke å kommentere Kochs utspill.

- Kochs synspunkter unndrar seg kommentarer herfra. Han ble frifunnet, dommen er rettskraftig for ham og han har selvsagt rett til å ytre seg om ulike spørsmål med utgangspunkt i sin egen sak, sier Busch til avisen.

Trond Eirik Schea ønsker ikke å kommentere saken.

Ankerunden i Transocean-saken i Borgarting lagmannsrett ble torsdag utsatt fordi førstestatsadvokat Morten Eriksen ble fjernet som hovedaktor. Avgjørelsen ble tatt av Økokrim-sjef Schea etter at advokat Berit Reiss-Andersen, forsvarer for Ernst & Young-revisoren Klaus Klausen hadde levert en innsigelse mot Eriksens habilitet.

Kommentarer til denne saken