Gå til sidens hovedinnhold

Her er verdens mest korrupte land

Norge slått av Sverige og Danmark på korrupsjonslisten.

Med vår syvendeplass på Transparency Internationals liste, er Norge blant verdens minst korrupte nasjoner.

Foran oss ligger Danmark, Finland og New Zealand, alle med 90 poeng av 100 oppnåelige.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Det er 18. gang antikorrupsjons-organisasjonen Transparency International rangerer landene i verden etter nivået på korrupsjon, skriver CNBC.

Slått av naboen
Sverige ender med 89 poeng, Singapore med 87, mens Sveits har 86 poeng. Østerrike og Norge deler syvendeplassen med 85 poeng, foran Canada og Nederland på niende.

USA ender opp helte nede på en 19. plass, foran Chile, men bak England.

Ikke alle synes dette er god nok plassering for verdens ledende økonomi.

- Korrupsjon er et av de mest omtalte problemene internasjonalt. Verdens ledende land bør gå foran med et godt eksempel, og sikre at deres institusjoner tåler innsyn, og at lederne holdes ansvarlige, sier Transparency Internationals leder Cobus de Swardt i en kommentar til undersøkelsen.

- Mye prat
Blant de større nasjonene som scrorer høyere enn USA på korrupsjon er Hong Kong på 14. plass, Tyskland på 13., samt altså Canada og Nederland på 9. plass.

Til tross for at amerikanske politikere alltid har sagt at de prioriterer kampen mot korrupsjon har USA aldri klart noen skikkelig god plassering på Transparency-listen. Etter terrorangrepene i 2001 ble korrupsjonsbekjempelse høyt prioritert.

Av de andre store verdensøkonomiene er Russland og Kina henholdsvis nummer 133 og 80 på listen. Brasil kaprer 69. plassen, mens Japan kommer best ut med en 17.plass.

EUs kriseland
Mange av EU-landene er inne i sin dypeste krise på veldig lenge. Flere av disse landene sliter også med korrupsjonsproblemer (se tabell):

LAND

Nr. på listen

Score

Hellas

94

36

Bulgaria

75

41

Italia

72

42

Slovakia

62

46

Nederst på den globale listen finner vi - kanskje ikke så overraskende - Somalia, sammen med Nord-Korea og Afghanistan.

- I disse landene gjør mangel på ansvarlige ledere og skikkelige offentlige institusjoner det nødvendig å jobbe mye mer målrettet mot korrupsjon, sier Swardt.

Egypt
Enkelte land og regioner utmerker seg i undersøkelsen ved at korrupsjonen har økt markant. Dette er land som har vært rammet av kriser og opptøyer.

Hellas har falt fra 80. til 94 plass fra ifjor. Egypt, som de siste par årene har opplevd massiv poltisk uro, falt fra 112. til 118. plass. Italia, som i likhet med Hellas er rammet av eurokrisen, har falt fra 69. til 72. plass.

Blant verstingene er ikke bare krigsherjede land som Somalia, Afghanistan, Sudan og Irak.

Nyrike verstinger
To mindre land som har blitt enormt rike på olje, er Aserbajdsjan, en tidligere russisk republikk, samt Ekvatorial-Guinea i Afrika.

Asjerbajdsjan har masse olje og et omfattende nettverk av inntektsbringende oljeledninger. Landet havner på 139. plass på korrupsjonslisten. President Ilham Alijev og hans familie har vært i søkellyset i internasjonal presse for sine forretninger.

I Ekvatorial Guinea har mye oppmerksomhet vært rettet mot amerikanske og franske myndigheter, som har forsøkt å beslaglegge eiendom som tilhører president Teodoro Obiang Nguema Mbasango, og hans sønn. Presidenten er den som har sittet lengst på tronen i et afrikansk land. Ekvatorial Guinea havnet på en 163. plass i år, av 174 totalt.

Kommentarer til denne saken