Gå til sidens hovedinnhold

Tredje radiotap for Norsk Aller

For tredje gang forsøkte Norsk Aller seg på en FM-konsesjon og tapte. Etter å svidd av 30 millioner kroner på Ole Jørgen Torvmarks Kanal 5, er det stor tvil om det blir noe DAB-eventyr.

Kanal 5 viftet med distriktskortet i Nord-Norge. I samarbeid med avisa Nordlys skulle selskapets hovedkvarter bli i lokalene til Nordlys i Tromsø.

Med på Kanal 5-laget var blant andre Bergensavisen, Avisenes Nyhetsbyrå og den samiske avisa Min Aigi. Kanal 5 varslet en nedtoning av sportdekning og en skikkelig satsing på norsk musikk.

Kanalen skulle legge spesiell vekt på å speile mangfoldet i norsk kultur- og organisasjonsliv, den skulle spesielt rette seg mot kvinner og den delen av befolkningen som leser Magasinet til Dagbladet.

Men Annerledes-argumentene hjalp lite: kulturminister Valgerd Svarstad Haugland turde ikke si nei til P4 for andre gang på rad og tildelte konsesjonen til nok en radioaktør på Lillehammer.

- Nå få du to radiokanaler som henvender seg til de samme lytterne. Kanal 4 skal i utgangspunktet overta over én million lyttere fra P4-frekvensen, og P4 vil samtidig prøve å beholde mange av de samme, med redusert distribusjon. Det blir vel ikke akkurat større bredde på radiotilbudet, men mer av det samme, spår Kanal 5-sjef, konkurrent Ole Jørgen Torvmark.

- Det er mulig det blir en vekst i radiomarkedet i Norge i årene som kommer, men det må i tilfelle bli en voldsom vekst hvis begge aktørene skal overleve med det kostnadsnivået de legger opp til, sier Torvmark videre.

For tredje gang sitter Norsk Aller med skjegget i postkassa når det gjelder en FM-konsesjon. Allerede på begynnelsen av 90-tallet forsøkte mediekonsernet å kapre den fristende reklamefinansierte allmennkringkaster-konsesjonen foran nesa på Kalle Lisberg og co. Aller tapte kampen til P4 og ble sittende med storbyradioen Radio 1.

I fjor forsøkte de seg på nytt på P4-konsesjonen, men var i realiteten bare nummer tre på listen etter Kanal 4 og den eksisterende konsesjonæren.

Nå skulle alle gode ting bli tre - noe det ikke ble.

30 millioner kroner har eierne, som en stund også inkluderte utendørsselskapet Clear Channel, svidd av på radiosatsingen siden starten. Det begynte som Radio 2 Digital på slutten av 90-tallet, da vant Norsk Aller en av DAB-konsesjonene som det hele veien har hersket stor kommersiell usikkerhet rundt.

Da selskapet fikk konsesjonen, uttalte Alf Lande, som ledet DAB-arbeidet den gang, at Radio 2 Digital regnet med å gå i balanse i 2006 etter å ha brukt 50 millioner kroner.

Med et begrenset DAB-nett og nesten null radiomottakere ute blant befolkningen, er den digitale radiokonsesjonen stadig ikke mye verdt. Ole Jørgen Torvmark har tidligere i år estimert fem til seks nye år før digital radio kan tenkes å bli noenlunde drivkraftig i Norge. I 2008-2009 begynner man å nærme seg slutten på DAB-konsesjonstiden som er på ti år fra år 2000.

Håpet for Kanal 5 var derfor å få en konsesjon for å kunne drive analog radio inntil den digitale radiohverdagen var en realitet for norske lyttere.

- Vi har vært veldig målbevisste i P5, men FM-kampen er tapt med avgjørelsen i dag. Nå skal vi bruke tid på å finne ut hva vi skal gjøre med selskapet. Det er en svært vanskelig situasjon å være i, vi er i sterk tvil om hva som bør gjøres, sier Torvmark til Propaganda.

En konsekvens kan være at Kanal 5 leverer tilbake konsesjonen, uten å ha tjent en krone på digitalradio.

På spørsmål fra Propaganda nøler Torvmark litt før han svarer at han ikke synes 30 millioner har vært totalt bortkastede penger.

- Vi er med på å bygge et digitalt radionett sammen med NRK og P4, noe som gir investeringene våre verdi over tid. Når det gjelder forbredelsen av en riksdekkende radiokanal, har det muligens vært bortkastet. Vi håper jo på en eller annen måte å få fortgang i DAB-utbredelsen, sier han og understreker at selskapet ikke er i en annerledes situasjon i dag enn før konsesjonstildelingene.

- Vi hadde ikke noen FM-konsesjon tidligere heller. Spørsmålet er hva vi skal drive med for å skape inntekter fremover, sier han.

Torvmark opplyser at kjernen i prosjektorganisasjonen som til nå har jobbet med de to FM-konsesjonen, har vært tre til fire personer. I tillegg har det vært en mengde mennesker innom etter behov. Nå kommer ikke veldig mange til å jobbe videre i Kanal 5.

Uten en FM-konsesjon kan ikke myndighetene regne med at Kanal 5 og eierne har anledning til å bli en pådriver i DAB-arbeidet fremover.

- Den vanskelige DAB-situasjonen vi har hatt i flere år, er jo ikke akkurat forbedret med dette utfallet, sier han.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021