Gå til sidens hovedinnhold

Trekker Oljefondet inn i Gaza-krigen

Kristin ber om full gjennomgang av israelske selskaper etter Israels inntog i Gaza.

- I dag har jeg bedt etikkrådet for pensjonsfondet om å gjennomgå om det er noen israelske eller andre selskaper som bidrar til okkupasjonen i Gaza, sier Kristin Halvorsen (SV).

NA24 – din næringslivsavis

Finansministeren gikk på en pressekonferanse mandag ettermiddag svært langt i å antyde at investeringer i israelske selskaper henger i enn tynn trå etter Israels inntog i Gaza.

- Strid med retningslinjene
- Vi er i dag gjennom pensjonsfondet investert i over 7 000 selskaper, og israelske selskaper er blant dem. Vi har etiske retningslinjer for Pensjonsfondet, og selskaper som bidrar til okkupasjonen av Gaza er helt klart i strid med disse etiske retningslinjene, fastslo Halvorsen.

Dette er slett ikke første gang Kristin Halvorsen er ute med skarp kritikk av Israel. Det ble svært mye bråk da Halvorsen oppfordret til boikott av israelske varer, blant annet appelsiner.

- Ikke selvstendig utenrikspolitikk
Hun presiserte at Oljefondet ikke skal bedrive en selvstendig utenrikspolitikk for Norge, men Halvorsen varsler en kraftig skjerping av tonen overfor Israel ved å beordre en ny gjennomgang av israelske selskaper.

- Det er Israel som okkuperer Gaza, det er det ingen selskaper som gjør, men det kan være selskaper som bidrar, og som bidrar til opptrappingen av konflikten, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet

281219

- Halvorsen må skjerpe seg
- Jeg oppfatter dette som et soloutspill fra Kristin Halvorsen, og jeg forventer at forvalterne for oljefondet følger retningslinjene som er trukket opp av Stortinget. For meg høres dette ut som en ny appelsinboikott fra Halvorsen. Hadde dette ikke vært midt i en konflikt, hadde jeg ledd av det. Men dette er meget alvorlig, og Kristin Halvorsen må skjerpe seg, sier Siv Jensen, formann i Frp til NA24.

- Vi vil følge nøye med på hva SV vil foreta seg, og jeg vil utfordre Jens Stoltenberg på om dette er noe han stiller seg bak, fremholder Jensen.

- Grell kontrast
Frp-formannen mener Halvorsens uttalelser blir enda merkeligere siden det for kort tid siden ble arrangert et seminar i regi av UD der formålet var å fremme handel mellom Norge og Israel.

- I dette lyset står Halvorsens uttalelser i grell kontrast, mener Jensen.

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kommentere saken. Statsministerens kontor viser til utenriksminister Jonas Gahr Støre for kommentar. NA24 har ikke fått tak i Gahr Støre.

Det har ikke lykkes NA24 å få noen kommentar fra den israelske ambassade.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken