Gå til sidens hovedinnhold

- Tren mer i sommerferien

Hollywood-trener Cornelis Elander avslører øvelsen som trener mage, rygg og bryst – i ett.

(SIDE2:)Er du streng?

- Haha, nei. Eller, jeg vet ikke? Jeg tror uansett ikke på å skrike og hyle til dem jeg trener. Men jeg liker å lure dem til å gjøre mer enn de tror de klarer, sier Cornelis Elander til Side2.

Den personlige treneren er hjemme i Oslo på ferie, eller jobbferie må del vel kalles, fra Los Angeles. For den siste tiden har han delt treningstips på både radio Metro, og i en rekke aviser. Og grunnen til at vi lurer på om han er streng, er fordi Elander har lite til overs for nordmenns «kosetrening».

Og det sier han rett ut.

Så hvem er vel bedre da til å huke tak i disse ferietider - for å få de mest effektive rådene til å holde formen i sommer?

Sjekk øvelsene Cornelis anbefaler lenger ned på siden.

«Henger» på treningssenteret
I henholdsvis New York, og bostedet L.A, hjelper Elander folk med å komme i form, i tillegg til å jobbe med TV og film. På treningsfronten holder han seg til en liten kundegruppe, for å kunne konsentrere seg om dem 100 prosent, men også fordi de ofte skal komme i form på kortest mulig tid. Hans kunder skal gjerne få superkroppen i løpet av få måneder, før en konsertturné, eller filminnspilling. Alt skal gå fort «over der»- og her kommer vi inn på ordet «kosetrening».

- Jeg ser stor forskjell på nordmenn her hjemme, og treningsvanene i New York og L.A. I Norge er det som en syklubb, senteret er et henge-ut-sted.

Cornelis smiler, men han sier det ikke for å provosere, han mener det handler om at vi har det så godt her. I L.A skal man kjapt i form fordi det er flere soldager i året, og presset er større på utseende, jobb - og alt går generelt raskere. Her hjemme pakker vi oss inn i mye klær, og vi har god tid.

- Bare jeg skal kjøpe en kaffe her, tar det jo 30 minutter. Nei da, men vi har veldig god tid, og vi kan sette av tid til trening. I USA har folk kanskje 10 dager ferie i løpet av året, vi har fem uker sommerferie, i tillegg til alle fridagene rundt jul, og i mai.

Gå for korte økter
- Og når vi er inne på sommerferien, så tenker mange at «nå skal jeg slappe av i en måned». Vi har det bra, har mye fri, og mange blir da også mindre strukturert. Men nå som det er ferie er det viktig å ta med treningsstrikken i kofferten, eller ta push ups.

Cornelis mener en gjennomsnittsperson trener rundt to til tre ganger i uka. Tar man da en måned sommerfri fra mosjonen, så synes det godt på kroppen.

- Har du ferie, så tren heller mer enn mindre, påpeker Cornelis.

Med det mener han kortere, og mer intense økter. Ferie er ingen unnskyldning, alle har litt tid hver dag. PT-en nevner sykkelturer, svømming, jogging eller harde styrkeøvelser som eksempler.

- Zumba er tull
Selv etter flere år i Los Angeles, har han nemlig ikke latt seg påvirke av trender, og alternative treningsnyheter.

- Jeg er veldig for å bringe treningen back to basic. Med det mener jeg at intensitetsnivået må opp. Kort er like godt, er mitt motto. Jeg tror ikke noe på å kaste seg på de siste treningstrendene. Det finnes ingen trylleformel, sier Cornelis fast, og smiler igjen.

Han ønsker nok en gang ikke å irritere folk, men sier bestemt av trender som for eksempel Zumba, bare er «tull».

- Vrikker du på rumpa to ganger i uka, så blir du ikke i superform. Er alternativet sofaen er det selvsagt bedre, men slike trender lages kun for å tjene penger, sier han og legger til:

- Uansett, tilbake til ferien. Alle har tid til litt sit ups... Tren hardere, kortere og oftere.

HER ER NOEN EFFEKTIVE ØVELSER DU KAN GJØRE I FERIEN, IFØLGE CORNELIS.

1:
Push ups, med bein på kasse – eller det du har.

Hvorfor: Tar godt på brystkasse, og framside av skuldre.

Viktig: - Hold kroppen i rett posisjon, rumpe og hofte skal ikke falle ned. Brystkassen skal nesten treffe underlaget, og kroppen vannrett når du går opp. Hold igjen på vei ned.

Repetisjon: Kjør så mange du klarer, med to til tre sett. (ta knærne i bakken om du ikke klarer vanlig)

Her kan du se hvordan:

2:
Stående roing

Hvorfor: Rygg

Viktig: Hold skulderbreddes avstand på bein, ryggen rett. Ikke krum bakover. Len kroppen lett framover, mens du drar armene og vekten parallelt med lårene opp mot mageregionen.

Repetisjon: Åtte til 12 repetisjoner, og to til tre sett. Eventuelt så mange du klarer, ut ifra erfaring og utstyr.

Her kan du se hvordan:

3:
Biceps curl

Viktig: Ikke len ryggen bakover, stå rett med overkroppen. Albuer holdes inntil kroppen, skvis musklene sammen på toppen.

Repetisjoner: Så mange du klarer, to sett. Tilpass vekt til det du pleier å bruke.

Her kan du se hvordan:

4:
Tre øvelser med strikk.

- Foroverlent sidehev, bakside skulder.

- Fronthev, framside skulder

- Sidehev, for sidedel.

Viktig: Ikke husk/gyng med kroppen.

Her kan du se hvordan:

5:
Cornelis’ planke-push ups

Hvorfor: Tar mage, bryst, overkropp

Viktig: Hold planken i 20 sekunder, så tar du push ups. Gå tilbake til planke, hold, og kjør push ups igjen. Kjør så lenge du klarer.

Se hvordan her:

BLOGGER OM TRENING: Her kan du sjekke ut Cornelis' blogg

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken