(SIDE2): Det florerer av trenddietter og det dukker stadig opp nye «mirakelkurer» som skal få deg ned i vekt og gi deg drømmekroppen.

De siste årene har det vært mye fokus på for eksempel 5:2-dietten og lavkarbokosthold, og nå er det altså «eggdietten» som er det nye, skriver Expressen.se.

Egg og lavkarbo

Den svenske kostholdsrådgiveren Anna Lintzén er stor tilhenger av lavkarbo og paleokosthold, og hun har selv testet eggdietten.

- Det beste med eggdietten er at det er så enkelt, sier Lintzén som har gått ned sine siste graviditetskilo ved hjelp av dette kostholdet.

- Jeg gikk ned 4-5 kilo. Jeg fikk ikke i meg så mange egg man egentlig skal spise en gang. For meg holdt det med å spise fire egg om dagen i tillegg til at jeg økte fettmengden i kostholdet, forklarer lavkarbo-tilhengeren som mener eggdietten er et godt alternativ for å holde vekten.

Å begrense inntaket av karbohydrater er et velkjent punkt hos lavkarboentusiastene og eggdietten er en videreutvikling av et slikt kosthold.

Man skal spise 6-12 egg om dagen sammen med smør, ost, hjemmelaget majones og eventuelt noen krydderurter. Dette er det man skal spise i fem dager før man deretter går over til en streng lavkarbo-høyfett-kosthold hvor karbohydrater utgjør maks to energiprosent av det man spiser. Så begynner man på fem nye dager med eggdiett og deretter lavkarbo igjen.

Etter denne perioden er teorien at man skal ha blitt kvitt sine uønskede ekstrakilo og man skal gå over til å ha et normalt lavkarbo-kosthold.

Ifølge Expressen har personer som har testet denne metoden gått ned 2-3 kilo i løpet av fem dager.

Egg er en næringsbombe

Men er det ikke farlig å spise opp til 12 egg om dagen? Nei, ikke for friske mennesker ifølge kostholdsrådgiver og fysioterapeut Jonas Bergqvist.

- Egg er den optimale matvaren! Den inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer som mennesker trenger, utenom vitamin C. Men med litt presset sitron i vannglasset er det problemet løst, sier han.

Bergqvist mener den største risikoen med eggdietten er at man rett og slett kan bli lei egg.

- Men det finnes noen grupper som skal være forsiktige med å spise for mye egg. Dette er for eksempel personer som av genetiske årsaker har høyt kolesterol, de som har kronisk utmattelessyndrom, folk med spiseforstyrrelser og gravide, understreker kostholdsrådgiveren som påpeker at det er viktig å huske på at eggdietten er en ekstrem diett.

- Det er viktig å spise variert og jeg mener det er et lavkarbokosthold med mye grønnsaker som er det sunneste valget over lengre tid.

- Ikke nødvendig

Den norske ernæringsrådgiveren Anita Myrvang ved Raft-klinikken mener derimot at det slettes ikke er nødvendig å kaste seg på den nye eggdietten for å gå ned i vekt.

- At vi finner ekstreme og finurlige måter å gå ned i vekt på er i og for seg ikke noe nytt. Det er det samme med denne eggdietten som med alt annet. Man opplever det som vanskelig og langsomt å gå ned i vekt, og er derfor mottakelige for en såkalt quick-fix, sier Myrvang til Side2.

- Derfor synes jeg det er mindre viktig å telle egg og plukke trenddiettene fra hverandre, og heller gå til roten av problemet. Hva er det som gjør at vi ikke stoler på eller klarer å følge de enkle rådene, som faktisk fungerer like godt? fortsetter ernæringsrådgiveren.

- Ved å ta en titt på et en typisk dagsmeny til eggdietten så ser vi at man havner på cirka 1300 kcal i løpet av en dag. Da kan man jo spørre seg selv om det ikke er like greit å spise noe man faktisk liker, ettersom man uansett ville gått ned i vekt ved å innta så få kalorier, forklarer hun.

Myrvang bekrefter at egg er et næringsrikt produkt, men mener det ikke er nødvendig å leve på kun egg, fett og ost i dager i strekk for å gå ned i vekt.

- Unn deg selv bedre enn som så, og kombiner måltidene med samhold, matglede- og opplevelser.