All trening er stressreduserende. Den enkle forklaringen på dette er at trening utløser de samme hormonene i kroppen som stress gjør, men bare i en kort periode. Etter treningen avtar disse ”fight-flight” hormonene kraftig og du oppnår ro. Vi får altså en vekselvirkning mellom aktivering/avspenning som er veldig sunn for vår mentale helse.

Ensidige former for kondisjonstrening er også bra for å redusere stress. Den jevne rytmen av løpende føtter og pust, kan sammen med endorfin (kroppens naturlige ”morfin” som utløses av trening) føre til en slags transe som frelste joggere kaller ”flyt”. Problemet med denne ”flyt-følelsen” er at du naturlig nok må være i ganske god form for å oppnå den. Du må altså over start-kneika for å oppleve virkelig god avspenning i bevegelse med kondisjonstrening.

Best mot stress - YOGA

Når dette er sagt om ”vanlig” vestlig trening: Mitt absolutte råd til alle som leter etter noe som kan redusere følelsen av stress, er å prøve seg på yoga. Du trenger ikke god kondisjon for å nyte godt av yoga, men gi denne treningsformen litt tid slik at du kan lære deg pustemønster og bevegelser. Da kan du nemlig vente deg helt spesielle opplevelser av velvære og ro. Det spesielle med yoga er at det er en ”psykofysisk” treningsform. Det betyr at du vender fokus innover slik at du ”oppdager” deg selv og hvordan du egentlig har det. Vår hverdag er så full av krysskrav, relasjoner, prestasjoner og har et så høyt tempo at mange ikke har tid til å kjenne etter hva de egenlig trenger. De kjenner at de trenger ”noe”, og resultatet blir enda flere avtaler og stress, når det de egentlig trenger er ro. Yoga er det motsatte av livet vi lever. Det er rolige bevegelser, og du konsentrerer deg om en enkelt ting av gangen. Effektene er bemerkelsesverdige.