(SIDE2:) Liker du å ta deg en fest flere ganger i uka, spiser dårlig og trener mindre, er det sannsynlig for at kroppen din eldes fortere enn tallene indikerer på fødselsattesten din. I dag kan forskere finne ut hvordan du egentlig behandler kroppen din via en rekke ulike tester.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Enkel blodprøve
Nå er forskere i USA i gang med å utvikle en enkel blodprøve som skal indikere hvor mange år du fysisk egentlig er, skriver BBC Health.

Forskerne har funnet ut at når vevet i kroppen eldes, så øker et bestemt protein dramatisk. Har du mye av dette proteinet, er det trolig at du fysisk er eldre enn du tror.

I ren medisin kan aldersbestemmelsen si noe om hvordan du vil reagere på for eksempel kirurgi og medisiner. Det kan også indikere hvor bra kroppen din svarer på for eksempel kreftbehandling.

Selve proteinet, med navn p16INK4a, er allerede et omtalt tema siden det er kjent for å spille en rolle i utviklingen av kreftceller, eller hindringen av disse.

Ingen link til overvekt
The University of North Carolina ba 170 personer om å fylle ut mange opplysninger om hvordan de levde livet sitt. De fant at folk som var inaktive og røykte hadde en negativ effekt på proteinet og dermed var med på å gjøre aldringsprosessen raskere.

Men de fant ingen forbindelse mellom proteinet og overvekt.

- Det virker som om hvor aktive folk er har større betydning enn om de har noen kilo for mye, skriver BBC.

Britiske forskere sier at studinen er veldig interessant, men at den er første steg på veien og trenger mer forskning for å si om de har funnet «aldringsnøkkelen».