Gå til sidens hovedinnhold

Trening gjør hjernen friskere

En sammenfatning av forskningen gjennomført de siste 40 årene viser at trening har en svært positiv effekt på kognitive funksjoner i hjernen.

(SIDE2): Trening kan være med på å redusere alderens påvirkning på hjernen, holde vedlikeholde de kognitive funksjonene og forebygge symptom på demens, skriver Alzheimers Weekly.

Artikkelen er levert av trening.no

Det finnes ulike oppfatninger om hvilke fordeler hjernen har av trening og fysisk aktivitet. Men vår sammenfatning av de 40 siste års forskning på området gir bevis for at trening har en positiv påvirkning på hjernens kognitive funksjoner hos både mennesker og dyr. Dette melder forskere fra Universitetet ved Illinois.

De samme forskerne mener at spesielt utholdenhetstrening kan redusere risikoen for å utvikle noen uønskede aldersrelaterte endringer i kognitive- og hjernefunksjoner. I tillegg vil trening gjøre at hjernen blir mer ”fleksibel”. Med dette menes at dersom noen funksjoner i hjernen blir svekkes, vil andre områder i hjerne kunne ta over disse funksjonene.

I noen av studiene som ble gjennomgått viste forskningen at for kvinner og menn over 65 som trente tre ganger per uke med en varighet på minst 15 til 35 minutter, hadde mindre risiko for å utvikle Alzheimers. Dette selv om de var genetisk disponert for sykdommen.

En studie som sammenlignet pensjonister som trente vs. ikke trente viste at de aktive hadde høyre blodgjennomstrømming i hjernen og bedre prestasjoner på kognitive tester.

Eldre som trente utholdenhet hadde økt aktivitet i de delene av hjernen som har med konsentrasjon å gjøre og redusert aktivitet i de delene av hjernen som er følsomme for atferdsmessige konflikter.

Lenke til relaterte artikler:
Trening beskytter og forbedrer den aldrende hjerne
Trening og hjernefunksjon
Trening gjør deg smartere

Kommentarer til denne saken