Gå til sidens hovedinnhold

Du er lat

Og noen burde tvinge deg ut av sofaen.

KOMMENTAR: Det er januar, og svært mange har gira seg opp til å begynne å trene.

Nyttårsforsettene faller godt sammen med rapporten «Fysisk inaktive voksne i Norge» som ble skrevet på oppdrag fra Helsedirektoratet høsten 2009.

Her kom det frem at hele 76 prosent av inaktive nordmenn ønsker å bli mer aktive. «Inaktiv» brukes ofte, men er ikke et ord som er nøyaktig definert selv om det går igjen i en rekke undersøkelser.

Det som imidlertid er fakta er at kun 2 av 10 nordmenn får nok mosjon hver dag. Med nok mosjon menes anbefalingene om at voksne bør være i aktivitet 30 minutter om dagen og barn og unge 60 minutter om dagen.

En vanlig unnskyldning fra mange er at de ikke har tid til å trene. Det er bare tull. Tenker man på all den tiden de fleste bruker bare på å se TV, 2 timer og 22 minutter ifølge SSBs mediebarometer for 2008 , så kan man starte der.

I tillegg kommer tiden man bruker på Facebook, dataspill og andre unyttige sysler.

Om du nå er halvveis inne i et motsvar til meg om at jobben tar for mye tid, så har en OECD-studie for lengst avkreftet at det er et problem for nordmenn flest. Vi nordmenn jobber mindre og har mer fritid enn de aller fleste.

Skremmende nok viser OECD-studien også at vi er dobbelt så mye borte fra jobben som snittet på grunn av sykdom. Kanskje det er en viss sammenheng?

I den nevnte rapporten skrevet for Helsedirektoratet, åpner også forordet med

«Fysisk inaktivitet er framtidens store helseutfordring. Økende inaktivitet gir negative konsekvenser; både fysisk, psykisk og sosialt.»

I samme rapport heter det også at «det er først og fremst økt tiltakslyst og motivasjon som kan få de potensielt aktive til å endre sin aktivitetsatferd. »

Til tross for at enkelte undersøkelser viser at det står litt bedre til med nordmenn nå enn for noen år siden, så er ikke ståa mye å rope hurra for. Å tro at folk uten videre skal få økt tiltakslyst er som å tro på julenissen.

Det er noe grunnleggende galt i hvordan vi prioriterer. Når halve Norge står klar til start for julehandelen og januarsalget så er det jo tydelig at vi kommer oss ut av sofaen når vi vil, og at penger heller ikke er det som legger en demper på treningsviljen for de fleste. Problemet er at mange er late, selv på nevnte julehandel står mange i heiskø i lang tid for å slippe å gå til rulletrappen på den andre siden. I denne køen finner man flest mennesker i sin beste alder, og det er helt utrolig.

Derfor bør det inn mer tvang i operasjon «få nordmenn ut av sofaen». Arbeidsgivere bør kanskje lokkes eller tvinges til å i større grad legge til rette for og belønne de ansatte som holder seg i fysisk aktivitet. En fristende skattelette for dem som deltar på utvalgte aktiviteter kunne også vært passende.

Sykefraværet er allerede et problem for den sittende regjeringen, og de kan kanskje imøtekomme økende fremtidige problemer på dette området ved å bruke en hel del penger på tilrettelegging allerede nå. Kanskje målet burde vært at alle i Norge hadde tilgang på et treningsrom på samme nivå som det man har på Stortinget?

Man skulle tro 30 minutter med vanlig aktivitet var innenfor rekkevidde for de fleste, men det er vel bare å innse det slik er det ikke. Det er trist. Uansett hvor mye fancy og dyr helsekost du spiser vil du aldri klare å kompensere for manglende aktivitet.

Å kalle noen late og tykke har nesten blitt tabu. Men det er det vi her i Norge er i ferd med å bli. Jeg mener ikke at man skal dyrke et usunt radmagert skjønnhetsideal, men på samme måte som det argumenteres i den debatten, så er jo et sunt kroppsideal sånn cirka midt imellom ytterpunktene.

Kommentarer til denne saken