Gå til sidens hovedinnhold

Hardt underlag like bra som mykt?

Er det hardere for musklene når du løper på hardt underlag som på mykt?

(SIDE2): Dette var utgangspunktet for en studie i Australia i 2009. Hensikten med studien var å se på hvilken effekt treningsintensitet og type underlag har på betennelser i kroppen ved løping. Høy grad av betennelse i kroppen kan være en indikasjon på muskelskader.

Artikkelen er levert av Trening.no

Forsøkspersonene var 10 godt trente kvinnelige utholdehetsutøvere som gjennomførte to ulike løpetester, en 10 kilometer løpetest på gress, og en 10 kilometer løpetest på asfalt med en intensitet på 75 – 80 prosent av maksimalt oksygenopptak.

I tillegg ble det gjennomført intervalltrening på de to ulike underlagene, 10 x 1 kilometer med en intensitet på 90 – 95 % av maksimalt oksygenopptak.

Det ble tatt ulike blodprøver og urinprøver rett etter løpetestene, 3 og 24 timer etter løpetestene for å fastslå endringer i grad av betennelser i kroppen.

Forskerne fant at økt intensitet gav større grad av betennelse i kroppen.

Men underlaget utøverne trente på påvirket ikke grad av betennelse. De fant altså ingen målbar forskjell ved løping på gress og asfalt.

Selv om muskulaturen ikke blir påvirket av underlaget, vil nok sener og ledd fortsatt ha det tøffere på hardt underlag.

Lenke til relaterte artikler:
Fotballfruen har løpedilla
Hva gjør vi med løperkne?
Strammere mage av løpetrening?

Kilde: Med Sci Sports Exerc. 2009 May;41(5):1138-45.Training surface and intensity: inflammation, hemolysis, and hepcidin expression. Peeling P, Dawson B, Goodman C, Landers G, Wiegerinck ET, Swinkels DW, Trinder D. Source School of Sport Science, Exercise and Health, The University of Western Australia, Western Australia, Australia. peelip01@student.uwa.edu.au

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?