Gå til sidens hovedinnhold

Her må du være overvektig for å ha lov til å trene

- Jeg ser helt klart visse fordeler ved et slik tilbud, mener personlig trener Cornelis Elander.

(SIDE2:) Amerikansk treningskjede tilbyr egne treningsstudioer for overvektige.

«Ingen adgang for tynne»

I blogginnlegget «Her har tynne ingen adgang» skriver Side3s treningsekspert og Nettavisen-blogger Cornelis Elander om den amerikanske treningssenterkjeden «Downsize Fitness» som kun tar imot medlemmer som ønsker å gå ned 23 kilo eller mer.

«Å gå på helsestudio og trene kan være en utfordring, og til tider ubehagelig, særlig for personer med ekstrem overvekt og fedme. For mange er dette så tøft og «intimidating» at man faktisk ender opp med ikke å trene i det hele tatt, og som jeg har uttalt mange ganger tidligere er det nettopp disse jeg er mest imponert over når jeg faktisk ser dem trene!» skriver treningsbloggeren.

Elander bor selv i USA og «Hollywood-treneren» mener det er flere positive sider ved et slikt tilbud.

- Jeg ser helt klart visse fordeler ved et slik tilbud. De som kanskje ellers føler seg litt utilpasse på vanlige treningsstudioer kan ha gleden av dette, nettopp fordi man ikke treffer på de «supertrente», sier Elander til Side2.

Samtidig er han også skeptisk til å nekte noen adgang til et treningssenter på grunn av kroppsstørrelsen.

- På en annen side er jeg motstander av å ekskludere, og å lage et skille mellom «fat» og «fit». Og jeg tror vi alle kan ha glede og nytte av å trene under samme tak, mener han.

- Jeg stiller meg også litt undrende til hvordan et slikt senter og treningstilbud vil fungere i praksis. Vil for eksempel senteret da aktivt sørge for at klientene ikke oppnår sine mål, da dette jo vil til slutt vil gjøre at de mister allerede eksisterende kunder? spør Elander.

LES OGSÅ: Her er det enkelt å spise sunt

Instruktører med erfaring fra vektreduksjon

Treningskjeden «Downsize Fitness» ble etablert i november i 2011 av mannen Francis Wisniwski. Da veide han nærmere 164 kilo. Nå har amerikaneren gått ned hele 90 kilo ved hjelp av tilpasset trenings- og kostholdsprogram.

Etter å ha kjempet mot vekten gjennom hele livet fikk Wisniwski seg en oppvekker da en jobbkollega og forretningspartner fortalte han at han var nødt til å gå ned i vekt, ellers så ville han dø. Forretningspartneren spanderte både personlig trener og egen kokk til den overvektige mannen i ett helt år.

Wisniwski fortalte den personlige treneren at hvis han ble tvunget til å gå på et treningssenter ville folk bare stirre og erte han på grunn av sin størrelse og overvekt. Den personlige treneren skal ha vist stor forståelse for Wisniwskis frykt for å trene på folksomme treningsstudio og svarte at akkurat på grunn av denne tanken så unngår mange amerikanere å reise dit. Da forstod amerikaneren at det trengtes et treningssenter kun der overvektige har adgang.

«Selv om ikke det er deres intensjon, så kan mange av de klassiske treningstudioene være overveldende og skremmende for mange overvektige. Derfor startet vi «Downsize Fitness». Å komme i form kan være en dramatisk og krevende reise. Bare det å gå opp en trapp kan være en utfordring for mange og standard treningsutstyr er ikke alltid tilpasset for de med en stor kropp. Det å finne treningsklær i riktig størrelse er heller ikke enkelt», står det på hjemmesiden til treningskjeden.

- De klassiske treningssentrene er for trente mennesker som ønsker å beholde sin trente kropp, ikke for feite mennesker som ønsker å bli «fit». Det er mye unødvendig skam rundt fedme og overvekt og da må det finnes et sted hvor de kan komme der de slipper å føle på denne skamfølelsen og heller få hjelp til å gå ned i vekt, mener Wisniwski.

Tror mange vil føle seg dumme

Så langt har «Downsize Fitness» etablert seks ulike treningsstudioer, fire i USA og to i Canada. På de ulike sentrene til treningskjeden er det treningsutstyr og ulike gruppetimer tilpasset overvektige mennesker. 95 prosent av gruppeinstruktørene og av de som arbeider på sentrene har selv vært igjennom en vektreduksjon og ønsker nå å hjelpe andre mot en sunnere livsstil.

Her hjemme i Norge er man derimot usikre på om konseptet hadde blitt en suksess.

- Om et slikt tilbud ville fungert i Norge er jeg meget usikker på. Mest på grunn av at det da i så fall må være et system hvor overvektige skal motiveres til å komme til dette senteret. Bare fordi det finnes likesinnede tror jeg ikke folk vil strømme til et slikt treningssenter, sier fagansvarlig for Akademiet for Personlig Trening og personlig trener Martin Norum til Side2.

Han har selv god erfaring med å trene ulike mennesker med forskjellige kropper, og Norum vet godt at mange gruer seg for å gå på et folksomt treningssenter.

- At mange vegrer seg for å melde seg inn på et treningssenter fordi de er redd for å se teite ut eller bli sett ned på av andre, er en reell utfordring som jeg har støtt på mange ganger. Det gjelder overvektige, men også undervektige, mennesker med depresjoner, sosial angst og andre utfordrende situasjoner, forklarer treningseksperten.

- Jeg kjenner ikke godt nok til konseptet som finnes i USA og ser umiddelbart ikke på dette som mobbing, men et tilrettelagt tilbud for en spesifikk gruppe mennesker. Finner man flere likesinnede på senteret man trener er det en mulighet for at det vil være større takhøyde, mer forståelse og følelsen av å bli akseptert, noe mange overvektige trenger. På den andre siden vil nok noen føle seg dumme fordi de må trene på et spesialsenter, påpeker Norum.

Positive og negative sider

Lars Erik Bakken, Personlig trener ved MykjeMeir, ser både ulemper og fordeler ved et treningssenter som "Downsize Fitness".

- Det positive med er at de hjelper overvektig personer ,som ellers ikke ville ha trent, til å begynne å trene. De skaper et miljø hvor kundene føler seg trygge og velkomne, slik at terskelen for å dra på trening blir mindre. De har ikke bare fokus på vektnedgang, men også livsstil og helse. Noe som gjør deres verdier enda bedre og sunnere, sier Bakken til Side2.

- Det negative med "Downsize Fitness", er at de er med på å sette folk i bås og bevisstgjøre forskjeller mellom mennesker ytterligere, forklarer han.

- Her tenker jeg på de overvektige som har lyst til å trene og bedre sin helse, men føler at de ikke kan trene på et vanlig senter, fordi de tenker at de hører hjemme på "Downsize Fitness" eller liknende. Samtidig vil ikke medlemmer som er mindre enn 20 kg overvektig kunne få trene der og vil bli ekskludert fra treningssenteret. Hva skjer så med de? spør den personlige treneren.

Bakken sier at han heller vil anbefale overvektige personer som sliter med å komme i gang med treningen å oppsøke en profesjonell trener.

- Med en profesjonell trener vil du føle deg trygg, ivaretatt og veiledet i riktig retning mot dine mål, mener MykjeMeir-treneren.

- Personlig synes jeg det er fantastisk bra å se overvektige personer som tar helsen på alvor og trener, legger han til.

Må tilrettelegge for overvektige

PR-manager Lars-Einar Petterson i SATS mener det er viktig at hver enkelt finner et treningstilbud som oppfyller deres krav:

- Vi opplever at det er rom for alle på våre treningssentre og at mange overvektige opplever gode resultater som gir dem et mer aktivt liv. Det er viktig at den enkelte finner et tilbud som passer en egne ønsker og behov, sier Petterson til Side2.

Lederen for Landsforeningen for Overvektige, Jørgen Foss (24), har god forståelse for at mange overvektige kvier seg for å trene på treningssentre, men han er heller ikke overbevist om at dette er løsningen på å få store mennesker til å trene mer:

- Det er synd at folk ikke oppfatter seg som velkomne på treningssentrene. Samtidig skjønner jeg at mange overvektige synes det er ubehagelig å trene på treningsstudio sammen med mange andre, sier Foss til Side2.

- Målet må jo være at alle skal føle seg velkomne og det kan være utfordrende. Overvektige trenger tilpasset treningsprogram og god informasjon og forklaring om for eksempel slitasjeskader. Min oppfordring er også å øke kompetansen til de som jobber på de ulike treningssentrene. Det er uheldig med det enorme fokuset det er på kropp i dag. Helsegevinsten er jo det viktigste her og det er uheldig å promotere treningssentre der hovedfokuset er på hvordan man ser ut. Da går det i feil retning, mener 24-åringen.

LES OGSÅ: - Mange tror en fedmeoperasjon er som en fettsuging der man kommer ut hundre kilo lettere

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken