Gå til sidens hovedinnhold

Velg riktig treningsstudio

Disse tingene bør du sjekke ut.

(SIDE2): I jungelen av treningssentre kan det være vanskelig å finne det rette.

Flinke trenere
- Omgivelsene sentrene ligger i, og det å kunne sette fra seg bil, det er en variabel. Når du kommer inn i lokalet må det være plass nok, og fine lokaler. Det neste blir jo hvem du møter. Mange trener aerobic og sykkel, særlig jenter. Kvaliteten på den som står foran er helt avgjørende. Det holder med en dårlig trener, så blir det et dårlig treningssenter, sier professor Hans Mathias Thjømøe ved Institutt for markedsføring ved BI.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

- Veldig mye står og faller på gode trenere. Gode trenere er gull verdt. Det ryktes fort i miljøet hvis noen er gode. De som går på trening går der for å trene, ikke for alt annet, sier Thjømøe

Enten man trener i grupper, eller om man velger å trene individuelt, så er det alltid lurt å få gode råd fra en fagperson.

Bredt tilbud
Anne Mette Rustaden, som er førstekonsulent ved Norges idrettshøgskole – seksjon for idrettsmedisinske fag og fitness, mener man burde finne et treningssenter som har et bredt utvalg.

- For dem som kanskje er nybegynnere, og skal velge et treningssenter, er det bra med et bredt tilbud. De som er nye vet ikke helt hva de liker, og derfor burde det finnes både ulike gruppetimer og tilbud innen individuell trening ved treningssentret du velger. Det burde finnes både lette timer, og avanserte timer for dem som ønsker det. Det burde også finnes alternative timer, som sirkeltrening og boksing ved senteret. Ellers bør senteret være oversiktlig og gi nye medlemmer en trygg og imøtekommende følelse, sier Rustaden.

Ofte kan det enkleste valget være å begynne å trene et sted hvor mange av dine venner trener, men ifølge Rustaden er det viktig å tenke over egne behov først.

- Man må velge etter egne ønsker og behov. Alle bør prøvetrene på ulike steder, om mulig. Du burde se godt over de ulike tilbudene. Ellerså bør tilgjengelighet prioriteres. Jo enklere det er å komme seg på trening, jo bedre.

Fleksibilitet og service
Tommy Ruud, salgssjef i Elixia Norge, er enig i at et bredt tilbud er viktig.

- På denne måten får du dekket dine ønsker og behov for variasjon. Ta høyde for at dine treningsbehov endres over tid, og at ønske om variasjon vil øke i femtiden. Velg derfor et senter der du hele tiden har mulighet til å prøve ut nye treningsformer.

I tillegg til et bredt tilbud, burde det også finnes god service og fleksibilitet på senteret, mener Ruud.

- Hva sier magefølelsen din, etter at du har møtt noen av personalet, eksisterende medlemmer, samt sett på selve fasilitetene? Dette er et sted du skal besøke en til flere ganger i uken. Da er trivsel en viktig faktor. Det er viktig å velge et senter med lange åpningstider. Du bør ha du mulighet til å trene både før og etter jobb, samt i helger. I tillegg bør det være gratis tilbud om profesjonell barnepass. På denne måten kan mor og far trene med god samvittighet, vel vitende om at barnet er i trygge hender.

. Det burde også bli avsatt tid til deg, som et nytt medlem, sammen med en personlig trener. Det å få en god start er helt avgjørende for å lykkes med treningen og etablere et nytt og varig treningsmønster, sier han.

Useriøse aktører
Professor Thjømøe mener mange treningssentre legger fokuset på feil sted – nemlig kun på priskutt, og at de derfor ikke kommer til å overleve.

- Folk kommer til å trene mer og mer. Den trenden er veldig klar. Men har vi egentlig plass til så mange treningssentre? Når markedet vokser fort, så kommer det mange useriøse inn. Men de som kommer fort inn, de går fort ut igjen. Dessverre kommer nok det til å skje. De går konkurs. Det handler om å få inn gode trenere, og å kunne selge dem, sier han.

LES MER:Får liten konkurranse fra billigkjedene

Han mener at konkurransen presser prisene ned, og at det i seg selv kan være ødeleggende.

-Mange lokker med gratis trening. Men den største kostnadsposten er lønninger, og når man strammer inn så mister man trenerne. Da raser treningsstudioet sammen. sier han.

De kan altså være lurt å velge et senter som har riktig fokus, slik at du slipper å bytte treningssenter når det du tidligere har trent ved går ad undas.

LES OGSÅ:

Årets treningsnyheter

Spar kalorier nå

Fettfattig eller lavkarbo?

Kommentarer til denne saken