(Trening.no):To nye studier har konkludert likt: Å trene styrke og kondisjon på samme dag ødelegger ikke for noen av treningsformene. Tvert imot - kanskje kan du slippe unna med halvparten så mye trening, og like godt resultat.

Et tema som stadig blir diskutert blant treningsinteresserte, er om det er fornuftig å trene styrke- og kondisjonstrening på samme dag. Mange tror at det å trene begge deler på samme dag, kan føre til at musklenes evne til å styrkes og vokse blir redusert, og/eller at du reduserer effekten av utholdenhetstreningen.

Nå har svenske og kanadiske forskere sett nærmere på dette, skriver The New York Times.

Den svenske studien

Den ene studien som ble publisert i Medicine & Science in Sports & Exercise i mars 2012, ble gjennomført ved Karolinska Institutet i Sverige. Deltagerne var ni friske, aktive unge menn.

I studien syklet de først på ergometersykkel i 45 minutter. I denne treningsøvelsen brukte de bare en fot (!). Seks timer senere fullførte de en serie med tunge styrkeøvelser for lår (lårspark i apparat) hvor de brukte begge beina. Dermed hadde hver av deltagerne én fot som hadde vært gjennom både styrketrening og kondisjonstrening på samme dag, og én fot som bare hadde trent styrke.

Forskerne tok vevsprøver fra musklene (muskelbiopsi) før og etter hver økt.

LES OGSÅ DISSE SAKENE FRA TRENING.NO

Energiforbruk ved tradisjonell styrketrening vs supersett

Friskere med intervall- og styrketrening

Gir styrketrening ulik effekt på menn og kvinner?

Den kanadiske studien

Den andre studien, publisert i The Journal of Applied Physiology i april 2012, ble utført av forskere ved McMaster University i Ontario, Canada. Deltagerne i denne studien var åtte utrente, middelaldrende menn. Disse deltagerne fullførte tre ulike forsøk på separate dager. Første dag syklet deltagerne på en ergometersykkel i 40 minutter i et moderat tempo. Andre dag utførte deltagerne åtte relativt tunge sett med lårspark i apparat. På den tredje og siste treningsdagen fullførte mennene fire sett med lårspark i apparat, og syklet deretter i 20 minutter på ergometersykkel. Altså med halvparten så mye av hver treningsform, men i rask rekkefølge.

Også i denne studien ble det tatt vevsprøver av musklene før og etter hver treningsøkt.

Har ikke negativ innvirkning

Forskerne ved Karolinska Institutet konkluderte med at du kan trene styrke og kondisjonstrening på samme dag, uten at det går utover muskelveksten.

De kanadiske forskerne fant at styrketrening før kondisjonstrening ikke svekket resultatene for noen av treningsformene. Forskerne sier til The New York Times at hypotesen deres var at de ville se bedre treningsresultater dersom hver type trening ble utført for seg. Der tok de feil. I tillegg fant de at ved den kombinerte treningsøkten, var det samme type endringer i muskelcellene som hver isolerte treningsform hadde gitt - selv om mennene hadde utført bare halvparten så mange styrkeøvelser og halvparten så lang kondisjonsøkt.

Med andre ord - du kan fint trene både kondisjon og styrke på samme dag, og i den rekkefølgen du vil, uten at det skal påvirke effekten av noen av øktene på en negativ måte.

Forskerne tror ikke resultatene vil være anderledes på lang sikt. Likevel, dette er små studier, og for å få sikrere kunnskap behøves større studier.

Referanser

1. Mixing Weight Training and Aerobics - The New York Times Mixing Weight Training and Aerobics - The New...

2. Lundberg TR, Fernandez-Gonzalo R, Gustafsson T, Tesch PA.. Aerobic Exercise Alters Skeletal Muscle Molecular Responses to Resistance Exercise.. Med Sci Sports Exerc. 2012; Forhåndspublisert på nett: . http://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/pu...

3. CE. Donges, NA. Burd, R Duffield, GC. Smith, DWD. West, MJ. Short, RW Mackenzie, LD. Plank, PR. Shepherd, SM. Phillips, JA. Edge. Concurrent resistance and aerobic exercise stimulates both myofibrillar and mitochondrial protein synthesis in sedentary middle-aged men . Journal of Applied Physiology 2012; forhåndspublisert på nett, april: . http://jap.physiology.org/content/early/2012/...