Gå til sidens hovedinnhold

Stram opp magen med løping

Ny studie viser effekten av løpetrening.

(SIDE2): Tidsklemme er en årsak til at mange ikke trener regelmessig. Dersom spesielle treningsøvelser gir flere effekter, vil antall øvelser og tiden vi trenger til å oppnå våre treningsmål bli redusert.

Denne studien ser på effekten av løping på trening av mage- og korsryggmuskler.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Hensikten var å sammenligne aktiveringen av mage- og korsryggmuskler ved hjelp av EMG under løping og funksjonelle styrkeøvelser.

Artikkelen er levert av trening.no

Metode
Forskerne målte EMG aktivitet i magemusklene og korsryggen mens triatleter og mosjonister løpte på tredemølle i 30 minutter med intensitet på 60 % og 80 % av maksimal hjertefrekvens.

I tillegg ble det gjort 30 repetisjoner med «curl up» og 3 minutter med modifisert Biering-Sørensen ryggtrening. Også ved utførelse av disse øvelsene ble EMG aktiviteten målt i muskler nevnt ovenfor.

Resultat
Triatletene hadde høyere aktivering i mage- og korsryggmusklene enn mosjonistene.

De funksjonelle ryggøvelsene ga mindre EMG aktivitet enn løping ved 60 % og 80 % av maksimal hjertefrekvens.

Magemusklene hadde lavere EMG aktivitet når forsøkspersonene løp ved 60 % og 80 % av maksimal hjertefrekvens sammenlignet med øvelsen «curl-ups».

Konklusjon: bra å løpe
Triatleter hadde større muskelaktivering i mage- og korsryggmusklene enn mosjonistene ved løping, noe som er med på å bidra til bedre løpeprestasjoner. Musklene i korsryggen kan bli mer effektivt aktivert ved løping sammenlignet med økter med funksjonell styrketrening for korsryggen.

Ut fra dette konkluderer forskerne at løping er en effektiv og multifunksjonell trening hvor man får kombinert utholdenhetstrening med forbedring i styrke i muskler i korsrygg og mageregion.

(Kilde: Appl Physiol Nutr Metab. 2009 DEC; 34(6): 1008–16. Trunk muscle activation during moderate- and high-intensity running. Behm DG, Cappa D, Power GA.)

Kommentarer til denne saken