Gå til sidens hovedinnhold

Stadig flere prøver seg på dette

Nå er det in å trene olympiske løft.

BISLETT (SIDE2): Styrketrening er i vinden som aldri før og den siste tiden er det «olympiske løft» som er blitt det nye hotte på treningssentrene.

SE FORKLARING OG BILDEKARUSELL LENGER NED I ARTIKKELEN!

Viktig med noe erfaring
Olympiske løft eller vektløfting består av øvelsene «rykk» og «støt». Treningsformen i seg selv har eksistert svært lenge, men den siste tiden har stadig flere folk fått øynene opp for disse øvelsene.

- Ja, olympiske løft er absolutt en økende trend. Det blir stadig mer populært å trene øvelser som belaster mange muskelgrupper samtidig, sier personlig trener Martin Norum som også arbeider som praktisk fagansvarlig i Akademiet for personlig trening.

Han forteller at interessen for vektløfting er stadig økende, noe man kan se på både treningsstudioene og i konkurransesammenheng.

Den personlige treneren forklarer at øvelsene innebærer svært eksplosiv kraft og at ikke bare er folk som konkurrerer som kan ha nytte av denne type trening.

Inspirasjon fra CrossFit

- Det er nok mange som trener CrossFit idag som synes at vektløfting er spennende og derfor vil utforske det mer. I tillegg brukes øvelsene i mange tilfeller ved en del ulike idretter for å trene opp eksplosivitet og styrke, påpeker Norum.

Men den personlige treneren poengterer at det ikke er bare å starte rett på disse øvelsene uten erfaring.

- Starter man rett på uten erfaring med disse øvelsene blir aldri resultatet bra. Først og fremst bør man få til grunnleggende bevegelser som inngår i disse øvelsene. Derfor er det anbefalt at man først lærer seg markløft, knebøy, utfall og skulderpress skikkelig fordi alle disse øvelsene er delmomenter i vektløfting. Så må man se til at man kan trene øvelsene under trygge rammer.

Trener selv olympiske løft
Olympiske løft er svært teknisk krevende og øvelsene stiller store krav til blant annet mobilitet i alle store ledd i kropp.

- Gjennomsnittsnordmannen har en stillesittende hverdag og vil derfor i mange tilfeller oppleve at bevegeligheten er en begrensning. Det kan imildertid fikses og det finnes varianter av løftene som kan fungere som et godt alternativ, sier Norum.

PTen forteller at han selv har trent mye på disse øvelsene, spesielt det siste året, og han sier det krevet mye trening for å virkelig bli god i olympiske løft.

- Jeg trener dette fordi det gir meg et nytt løft i min egen trening. Mens baseøvelser som knebøy og markløft er øvelser jeg er god i, er det en lengre vei for å få til vektløfting 100 prosent teknisk korrekt. Det er mange ulike momenter som må på plass for å til gode løft, forklarer han.

Videre mener Norum at du ikke bør gjøre disse øvelsene hvis det er mange andre mennesker rundt deg og du ikke har full kontroll. I verste fall kan det ende med at du mister vektene på andre.

- Sikkerhet er viktig og her bør man optimalt være et sted hvor det finnes en vektløfterplattform, eller et gulv eller en matte som tåler at vektene faller ned på bakken. Man bør også få hjelp av noeen som kan løftene for å lære inn bevegelsene rett, sier Norum og utdyper med at hvis du får et feil bevegelsesmønster fra starten av vil det være vanskelig å endre på dette i ettertid.

«In» med vektløfterutstyr
I tillegg til den økende styrketreningstrenden er det også blitt større fokus på riktig utstyr og treningstøy.

Norum forklarer at blant annet vektløftersko er mer stablie enn vanlige treningssko da disse skoene har en liten oppbygging i hælen som gjør at man kan sitte bedre i posisjonene under løftet.

Det er også vanlig med håndleddsstøtte på grunn av mye belastning hvis man trener ofte på disse øvelsene.

FORKLARING PÅ HVORDAN DU TRENER OLYMPISKE LØFT:

NB: Fordi disse øvelsene er teknisk krevende viser vi en forenklet forklaring som gir deg en pekepinn på hva som er korrekt utførelse.

RYKK:

5500

STØT:

5501

Det finnes lettere alternativer
Disse øvelsene kan også gjøres i andre varianter som gjør at ikke den samme mobiliteten er nødvendig og teknikken er noe enklere. Da anbefales det at du starter i begge øvelsene der stangen er rett over knærne. I rykk tar du så i mot stangen uten å bøye helt ned. Dette kalles «styrke rykk».

Det samme gjør du i den andre øvelsen, men uten at du presser over hodet etterpå. Du gjør altså kun bevegelsen fra over knær til stangen lander på fremsiden av skuldrene. Dette kalles «styrke vending».

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken