Gå til sidens hovedinnhold

Med hodet på rett plass

Den mentale delen ved kickboksing er vel så viktig som den fysiske, mener Marielle Kongsvold. Hun har nå brunt belte i idretten og satser høyt.

(SIDE2:) - Du må være hundre prosent tilstede. Lar du tankene fly i bare noen sekunder, vil du få slag og spark i mot deg og du er ute av kampen. I en slik individuell idrett er det kun deg det står på. Det er kun du som kan vinne, og det er kun du som kan tape.

Den 22 år gamle kickbokseren kommer fra Øverbygd i Troms, men er nå en del av Norges største kickbokserklubb, Fighter i Oslo. Hun startet med idretten allerede da hun var 13 år, men da først og fremst for å bli tryggere i rollen som midtforsvar på fotballbana.

- Kickboksing er veldig fint å trene uansett hva slags idrett du driver med, eller om det bare er på hobbybasis. Du blir sterk både fysisk og mentalt, og jeg merket godt at jeg på fotballbanen kunne gå tøffere inn i duellene.

Stort talent

Hittil i år har hun hele fire seiere i Norgescupen, hvorav to seiere i fullkontakt og to i lett. Tidlig i mars deltok hun også i Irish Open, den største turneringen i Europa innen kampsport med hele 2700 deltakere. Marielle dro hjem med en bronse i bagasjen.

I januar i år debuterte hun dessuten i EM, med det norske flagget på brystet. Hun er ikke en del av landslaget, men fikk være med å representere Norge under EM i Tyrkia på grunn av prestasjonene hennes det siste året.

All in

Det er ingen tvil om at Marielle går inn for å bli best. Hun trener 6-10 økter i uka, i tillegg til å legge inn noen styrkeøkter, langkjøring og intervaller.

- Du må virkelig ville det for å satse i denne idretten. Det er ingen penger å hente, så motivasjonen må være å vinne kamper.

For å få råd til mat på bordet er man derfor nødt til å jobbe, hun jobber på Accessorize i tillegg til å studere Osteopati ved Norges Helsehøyskole. Hun legger ikke skjul på at hun gjerne skulle ha satset enda større på idretten.

- Det er nærmest umulig å skulle leve av kickboksing i Norge. Du er avhengig av å ha sponsorer, og selv har jeg tre. Målet er å skaffe meg et par til, sånn at jeg kan fokusere mer på idrett og mindre på jobb.

Populær nordlending

Marielle ble i desember kåret til Nord-Norges Idrettsnavn av avisa Nordlys. Der vant hun blant annet over fotballklubben TIL, Stefan Johansen (Strømsgodsetspiller) og Ruben Yttergård Jensen (TIL-spiller og landslagsspiller). Det var avisa som plukket ut de 11 finalistene, mens det var folket selv som skulle stemme frem vinneren.

- Det var utrolig stas å vinne, og veldig uventet. Jeg var den første vinneren som hadde kampsport som idrett, og det var ekstra kult å slå Tromsø IL.

Det er ikke rart Marielle frydet seg litt ekstra da hun vant over en gjeng fotballspillere. Hun mener nemlig det er alt for lite fokus på andre idretter enn det tradisjonelt skrives om, nemlig ski og fotball.

- Det ene skal ikke gå på bekostning av det andre, men jeg mener det burde være plass til alle. Alle som driver med idrett på toppnivå legger like mange timer ned i treningen.

Kostholdsbevisst

I konkurranser stiller Marielle både i full- og lettkontakt, og i vektklassene minus 60 og minus 56. Dagen før konkurranse blir de innveid, og da er det om å gjøre å ha droppet karbohydratene og kvittet seg med mest mulig vann.

- Tre til fire dager før konkurranse dropper jeg alt som heter sukker og salt. Jeg prøver også å få i meg så lite karbohydrater som mulig. Det siste du gjerne gjør er å ta på deg en svettedrakt og jogge deg en tur, eller å sitte i badstua.

Hun lærer mye om kroppen sin slike dager, og er opptatt av å holde på det sunne kostholdet ellers også.

- Jo renere maten er, jo bedre. Det går gjerne i fisk, kylling og masse grønnsaker.

Drømmen om svart belte

Å få svart belte i denne idretten, er ikke det samme som å få svart belte i andre kampidretter. Det er en lang veg å gå, og med fire timer fysisk påkjenning. Marielle har nå brunt belte 1, og må gjennom brunt belte 2 og 3 før hun kan prøve seg på det gjeveste av de alle.

I Norges Kickboxing Forbund er det frem til i dag delt ut 74 svarte belter, hvor det første kom i 1985. Daimi Akin, som både er landslagstrener og trener i Fighter Kickboxingklubb er en av de.

- Det er ikke mange i Norge som har svart belte i kickboksing, i forhold til for eksempel taekwondo. Det gjør det kanskje litt ekstra stas. Det er definitivt et mål for meg.

Den siste turneringen Marielle deltok i var German Open, hvor hun i innledende kamp gikk videre på grunn av walkover, da motstanderen ikke møtte opp. I andre kamp tapte hun 1-2 og turneringen var over for hennes del. Nå venter NM 19.april.

bloggen til Marielle kan du lese mer om livet som kickbokser.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken