Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke naturlig å se ut som du skal på fest når du trener

(SIDE2:) - Vi ønsker alle å se bra ut på en eller annen måte. Men på mange områder kan for mye fokus på utseende under trening bidra til en «skjevt» trent kropp. Det er viktig at alle muskler får være med å dra lasset, sier Peter Cederholm, PT-ansvarlig ved SATS Norge.

Mandag skrev håndballspiller Camilla Herrem blogginnlegget «Gutter og jenter på treningssentre» - hvor hun mener at det er altfor mange jenter og gutter som er opptatt av feil ting når de trener. Temaet vekker debatt både på Facebook og i kommentarfeltet i bloggen. Leserne mener Herrem har et poeng, og mange synes fokus på utseende går foran konsentrasjonen på en hard treningsøkt.

«Jenter trer på seg de strammeste klærne de finner, og topper det kanskje med en bh under (bruk sportstopp). Guttene ender ofte med å ta på seg en singlet og en stor bukse. Jeg forstår den store buksen, det er jo fordi mange av guttene ikke trener de tynne beina sine. Jeg husker den ene gangen jeg dro på trening, da var det ei jente som satt på en benk med frivektene og fikset på håret sitt (i 20 min!!!). Jeg ble jo ganske forbannet siden det ikke var så mange benker der. Det er så mange jenter som bruker ett tonn med sminke før de skal trene. Jeg tenker hvorfor gidder dere ? Det er bare trening», skriver blant annet Herrem.

Også fagansvarlig for Akademiet For Personlig Trening, Martin Norum, sier seg enig med blogginnlegget.

- Jeg er enig med Camilla. Det er blitt så trendy å se bra ut og ta seg bra ut også i treningssammenheng at noen drar det litt langt. Det må de for all del få lov til om de ønsker det, men husk at man er på trening for å trene. Om du ikke kan svette litt og ikke kan lage noen rare ansiktsuttrykk bør du tenke deg litt om og huske på hva som er målet med treningen. Sannsynligvis krever målet at du gir litt gass og ikke alltid bryr deg om at du skal se perfekt ut, sier Norum.

Han mener et fokus på utseende kan være til hinder for resultatene av treningen på kroppen om man kun trener musklene man ser i speilet, og glemmer å trene musklene som ikke synes. Han nevner rumpa, bakside lår, rygg og skuldre i denne sammenheng.

- Det fører ikke bare til at kroppen rent estetisk vil se lite symmetrisk proporsjonert ut, men disponerer også disse personene for større skaderisiko fordi det er viktig med en balanse mellom musklene som gjør det motsatte av hverandre, sier Norum.

Hvem skaper utseendepress på treningssentrene?

- Det er nok mange ulike kanaler som gjør det. Media, reklamer fra treningssentrene med perfekte modeller, og de som trener på treningssentrene selv, mener Norum.

- Jenter er blitt flinkere
Håndballspilleren reagerer også på at mange gutter kun trener overkropp, og mener flere bør bruke vektstanga til for eksempel knebøy. Hun oppfordrer også jenter til å bruke mer vekter når de trener.

Cederholm har lest det omtalte blogginnlegget, og er enig i poenget med at det er viktig å trene på riktig måte når man først trener.

- Det finnes mange ulike former av aktiviteter, og det er viktig å finne den treningsformen som man liker. Camilla har mange bra poeng i sitt innlegg, spesielt angående det å trene frivekter og baseøvelser.

Når det gjelder fokus på utseende under treningsøkten, sier Cederholm at SATS har alle typer mennesker ved sitt senter.

- Men som Camilla nevner så er det mannen som vil ha store muskler, og jentene som ønsker å bli tynne. Men det skal sies at dette har forandret seg en del den siste tiden. Jenter trener styrketrening mer enn noen gang - «Fit is the new skinny». Det er også en ny trend å trene hele kroppen med såkalt funksjonell trening. Vi ser også en stor økning av nettopp basisøvelser hos så vel jenter og gutter, dette er en positiv utvikling. Vi forsøker å fokusere på trening og sunnhet, og ikke så mye på utseende.

Hvilke regler har SATS når det gjelder hva man kan gå kledt i når man trener?

- På SATS ser vi helst at folk trener i klær som gjør det enkelt å holde på rensligheten, det er mange som skal trene på samme på maskiner eller på samme område.

Også Norum sier at jenter er blitt flinkere til å trene styrke.

- Jeg synes det er bra at Camilla også forklarer at det ikke er skummelt å trene styrketrening for jenter. Selv om jeg opplever at dette er noe svært mange i dag forstår er det fremdeles behov for at flere blir opplyst om effektene av styrketrening og det er fint at hun står fram og sier at jentene må ta i!

Han har følgende avsluttende råd til både gutter og jenter:

- Jenter: Vi gutter legger ikke engang merke til om du har på litt mer eller mindre sminke når du er på trening. Ikke tenk så mye på hva alle andre synes om deg. Du tar deg mer enn bra nok ut i vanlig treningstøy og uten å bruke lang tid på å gjøre deg klar til trening. Det er ikke naturlig å se ut som du skal på fest når du skal trene styrketrening. Ta i og bli sterk. Det er tøft med sterke jenter og du vil merke positive forandringer på kroppen, sier han og legger til:

- Gutter: Våkn opp og skift fokus på hva du trener. Det ser ikke så kult ut å ha store brystmuskler, store armer og litt sixpack dersom dette er det eneste på kroppen din som er velutviklet. Du disponerer deg selv i mye større grad for skader (spesielt i skuldrene) og risikerer dårlig holding som gjør at du ser enda mindre kul ut.

Kommentarer til denne saken