(SIDE2): Salget av proteinpulver og lignende kosttilskudd er økende. Særlig jenter utgjør stadig en større kundegruppe.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Pass på proteininntaket
Det har lenge vært kjent at proteiner er viktig for å øke styrke og muskelmasse. Tradisjonelt sett er det gutta som har brukt proteintilskudd, men de siste årene har det stadig blitt flere og flere jenter som benytter seg av proteinpulver og lignende kosttilskudd.

- Det ligger i vår natur å søke etter de raskeste løsningene. Mange ser for seg at konsentrert protein i pulverform gir magiske resultater, men det er viktig å huske at proteinpulver i bunn og grunn er pulverisert mat, sier Martin Norum til Side2.

Han er utdannet personlig trener og er ansatt som fagansvarlig hos «Akademiet for personlig trening». Norum forklarer at det ikke er noen automatikk at man får bedre resultater med proteintilskudd og mener dette er unødvendig om du får i deg tilstrekkelige mengder gjennom kosten.

- Får du i deg cirka 2-2,5 gram protein per kilo kroppsvekt er pulver unødvendig, men for noen kan proteintilskudd være et bra supplement. I tillegg vil en proteinshake være et mye bedre og sunnere valg enn en hamburger, pølse eller lignende om du er i en stresset situasjon.

Han påpeker at det er viktig med proteiner, men at vi allikevel ikke må tro at hvis noe er proteinrikt betyr dette automatisk at det er sunt. Den personlige treneren mener det er synd at mange kjøper bøttevis med proteintilskudd uten å gjøre andre endringer.

- Mange tenker at proteinpulver er løsningen og at dette alene sørger for at man bli stor og sterk. 99 prosent av disse hadde hatt minst like god, om ikke bedre effekt av å endre kostholdet som inneholder uprosseserte, proteinrike matvarer og gode fett- og karbohydratkilder, sier han.

Endre kostholdet
Den personlige treneren mener at en god løsning heller kan være å øke inntaket av kylling, egg, rødt kjøtt, laks, tunfisk og meieriprodukter som kesam og cottage cheese.

- Du bør sørge for at det meste av det du putter i munnen er fast føde. Å la maten komme i pulverform i stor skala vil jeg ikke anbefale. Det er ikke farlig, men et måltid skal tross alt være noe man forbinder med noe sosialt og hyggelig, understreker han.

Norum forklarer at proteinpulver ikke er skadelig eller bortkastet hvis man faktisk trenger det, men han hevder at den beste løsningen på å få i seg nok proteiner på er å optimalisere kostholdet.

Treningseksperten tror at produkter som proteinshaker og lignende helt klart vil fortsette å selge bra også de kommende årene, men det er en ting han vil at folk skal være oppmerksom på.

- Vær obs på at proteinshakene du får kjøpt ferdig på treningssentre svært ofte inneholder masse sukker. Dette er helt unødvendig å innta og du bør derfor kjøpe et mest mulig konsentrert proteintilskudd i pulverform da disse er av bedre kvalitet, tipser Norum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøper til dama
«Proteinfabrikken» er en av de største aktørene innenfor helsekostprodukter og kosttilskudd her i landet. Salgssjef Egil Berli-Johnsen kan bekrefte at interessen for slike produkter er økende og at jenter stadig utgjør en større kundegruppe i bransjen.

- Ja, vi ser at flere kvinner kjøper våre produkter og vi ser også at gutta kjøper varer som er ment til kjæresten eller venninnen, sier Berli-Johnsen til Side2.

- Når en ordre inneholder for eksempel en treningstopp, lavkaloribarer og måltidserstattere i samme bestilling som proteinpulver og vektøkningsprodukter er det naturlig å tro at denne bestillingen er ment til flere personer, forklarer han.

Salgssjefen tror at salgsøkningen av kosttilskudd skyldes blant annet at folk opplever det lettere å lykkes med målene sine ved å supplere med slike produkter.

- Det er mange som strever med å gå opp i vekt og dermed øke i størrelse, muskelvekst og styrke. Dette er næring i pulverform, men produktene angir antall porsjoner og næringsinnholdet i denne porsjonen. Det er en praktisk måte å styre næringsinntaket sitt på.

Men Berli-Johsen understreker også at for mye protein ikke er bra, og er enig med Martin Norum når det gjelder å være oppmerksom på proteininntaket.

- Det har lenge vært en påstand om at man kan tisse ut protein hvis man får i seg mer enn kroppen bruker til muskeloppbygging, men dette er en stor misforståelse. Inntar man mer protein enn kroppen greier å bruke til muskeloppbygging, så vil proteinet enten brukes som energi (for eksempel ved et lavkarbokosthold), eller man vil lagre energien som fett. Det er kun ørsmå mengder protein som vil bli skilt ut i urin, og det fins ingen forskning som viser noe skadelig ved denne lille mengden. Hadde det vært slik at man hadde kunnet pisse ut næring, så ville ingen vært overvektige i dag, sier Egil Berli-Johnsen.

Millionbutikk
I fjor omsatte «Proteinfabrikken» for rekordhøye 68,5 millioner kroner, noe som ga et overskudd før skatt på rundt 4,2 millioner kroner, skriver Bergens Tidende.

Berli-Johnsen sier at selskapet har hatt en god økning de siste årene. Han mener noe av det viktigste i denne bransjen er å være innovativ og å hele tiden følge med på hva kundene vil ha.

- Vi ønsker selvfølgelig å opprettholde den økningen vi har hatt, men innrømmer også at det er en utfordring både til konkurrenter både i Norge og i utlandet. Det er vanskelig å spå hva slags produkter som vil selge og hvordan utviklingen blir i fremtiden, men jeg tror blant annet at det vil bli mer fokus på «smart mat» der matvarene er tilpasset forskjellige grupper med ulike ernæringsbehov. Dette kan for eksempel være lavkarboprodukter, allergivennlige matvarer, sukkerfrie alternativer, sier salgssjefen.