Gå til sidens hovedinnhold

Styrketreningen som svir

Det verker i rumpe og lår, men kun en av oss ble skikkelig sliten. Side2 tester TRX.

(SIDE2:) - TRX er utviklet av Navy Seal, hvor en person lagde treningsformen, og reimene som brukes i treningen, ut ifra fallskjerm og gummibåt, sier treningsansvarlig og personlig trener Helene Vabø Thorsen ved Sats Storo.

Hun mener du vil se tydelig resultat etter åtte til 12 uker med den nye treningsformen.

United States Navy SEALs er en spesialstyrke underlagt den amerikanske marinen. En av årets treningsnyhet på Sats, TRX, har sine røtter fra denne styrken.

Trener hele kroppen
TRX står for total body resistance exercise, og tanken med timen er å bruke hele kroppen og egen kroppsvekt under treningen. Denne formen skiller seg fra vanlig slyngetrening ved at reimene er mer avansert, og ved TRX får du mer personlig oppfølging.

Small Group TRX består av 60 minutters økter, og utføres i grupper på mellom fire til seks personer i tillegg til en personlig trener. Treningen går over åtte klasser og fokuset er på styrke, balanse, utholdenhet og koordinasjon.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Vablø Thorsen mener at treningsformen passer for de fleste, uansett alder og nivå. Timen tilpasses den enkelte, også ut ifra treningserfaring. Det vil si at en i toppform kan trene med en nybegynner.

- Øvelsene er de samme uansett, men de kan utføres i ulikt tempo, og mens en person har pause kan en som ønsker å trene hardere for eksempel ta spensthopp.

Den personlige treneren påpeker at TRX også er lite belastende da du kun bruker egen kroppsvekt.

- Denne timen koster også mindre enn vanlig PT-time, i tillegg er det sosialt å trene med venner eller familie.

Side2 testet en TRX-økt på 45 minutter. Vi hadde mye fokus på rygg og bein, og gjorde øvelser som knebøy og brystpress. Vårt opplegg ble lagt opp med store muskeløvelser, og lite kondisjon.

Vi mener:
Vi var ganske giret i forkant av denne timen. Dels fordi vi visste at timen skulle bli ledet av en personlig trener, og dels på grunn av navnet TRX, som gir assosiasjoner til noe hardt og teknisk rått. Men timen levde ikke helt opp til forventningene.

Det at timen foregår på et stativ midt i treningssalen kan etter vår mening føles litt flaut. Vi er ikke av den beskjedne typen, men om treningssalen er full av folk må selv den som ikke ønsker å tiltrekke seg oppmerksomhet belage seg på et publikum som følger hvert eneste krafttak du tar med slyngene.

Det at man ikke har musikk til timen var også litt uvant. Siden dette er en annen form for PT-time kan man heller ikke forvente musikk, men personlig skulle vi gjerne hatt noen rytmer for å få ekstra motivasjon. Vi savnet også det å bli skikkelig presset av instruktøren, og følte at det ikke var lett å gi 100 prosent når man verken har musikk eller noen som ber deg ta deg sammen og gi litt mer av deg selv. Men mulig dette er annerledes ved en ordinær TRX-time.

Men når det er sagt så var det tungt, annerledes og morsomt. Dette er en perfekt form for trening for deg som ikke har råd til en personlig PT-time eller for deg som har lyst å trene sammen med en gruppe venner. Det er naturlig at konkurranseinstinktet vekkes når man trener sammen med andre, og det gjør nok TRX til en time der du kanskje gir litt mer av deg selv enn ved individuell styrketrening.

45 minutter med trening var faktisk nok den dagen, for vi var litt slitne og kjente godt at musklene hadde fått kjært seg. Dagen derpå er en av oss som testet fryktelig støl i armene, og kjenner at økten tok skikkelig. Mens den andre av oss merker at overkroppen har fått kjørt seg - men føler at treningen kunne vært enda litt hardere.

Kommentarer til denne saken