(SIDE2): Sist uke ga vi deg svarene på fem myter om styrketrening.

BAKGRUNN: Fem myter om styrketrening

Nå er det mytene om kondisjonstrening som skal bekreftes eller avkreftes.

Vi fikk produktansvarlig ved Elixia og personlig trener Atle Arntzen til å kommentere noen vanlige tanker knyttet til kondisjonstrening:

Jogging er mer effektivt med tanke på fettforbrenning enn rask gange?

- Dette er noe avhengig av utgangspunktet som personene har, men generelt sett er svaret ja.

Man får bedre kondisjon av å jogge ute enn på tredemølle inne?

- Nei, jogging er jogging, men det er intensiteten du selv styrer som avgjør treningseffekten. Dersom du er ute og løper i skog og mark i kupert terreng (kalt naturlig intervall), vil ofte pulsen variere mer enn på en flat tredemølle.

Jo lengre jeg orker å jogge, jo bedre kondisjon får jeg?

- Nei, dette stemmer ikke, men du må minst holde på i 10 min på minimum 65 prosent av maks hjertefrekvens for å få en effekt. Husk at du alltid blir god til det du trener på, så dersom målet ditt er å løpe for eksempel en halvmaraton, bør treningen harmonere med dette.

Sykling/spinning gir store lår?

- Definitivt ikke! Dersom dette var riktig ville jo profesjonelle syklister ha verdens største lår. Sykling er kondisjonstrening med effekt på blant annet hjertet.

Løping/jogging er skadelig for knærne?

- Jogging er en aktivitet som er mer belastende for knærne enn for eksempel sykling og svømming. Muskelarbeidet når du jogger er såkalt eksentrisk muskelarbeid (det vil si at beina bremser opp en bevegelse) og dette er tøffere enn såkalt konsentrisk muskelarbeid (for eksempel sykling). Dette har også litt med vekten din å gjøre, så dersom du er overvektig er belastningen på knærne større enn hos en normalvektig.

Sykling gir bedre kondisjon enn aerobic?

- Nei. Dette avhenger igjen av hva formålet er med treningen, så ønsker du å bli en god syklist hjelper det lite å trene aerobic og motsatt. Variasjon er derimot viktig, så dersom du har som mål å få generelt bedre kondisjon bør du gjøre litt av begge deler.

Intervalltrening er den beste formen for kondisjonstrening?

- Nei. Kontinuerlig trening er like viktig, men intervalltrening er viktig som en helhet i kondisjonstreningen. For å oppnå best effekt på din aerobe kapasitet/oksygenopptak (VO2 max) bør du derfor gjøre begge deler.

Få nytt fra Side2: Klikk her!