(SIDE2): Januar er kanskje den tiden i løpet av året der kroppen er tyngst, og lommeboka slankest. Nå skal vi leve sunt, komme i gang med treningen, og ikke skeie ut verken i matveien eller økonomisk. Treningssentrene kjører på med kampanjer for å få oss til å melde oss inn, men til tross for tilbud, blir prisen vi må betale gjennom året er ofte høy.

Samtidig har det de siste årene poppet opp nye billigsenter i rekordfart, som for alvor har tatt opp konkurransen med de store kjedene. Tilbudet er naturlig nok mindre enn hos konkurrentene.

Trening kan dessuten være gratis. Det er ingen avgift på en joggetur i parken, eller tur i skiløypa.

Men er billig eller gratis nødvendigvis best? Emneansvarlig for fitness ved Norges idrettshøgskole, Torbjørn Jacobsen, mener det viktigste er å finne en treningsformen som gjør deg motivert til å fortsette.

- All fysisk aktivitet er jo bra, påpeker han.

Hva skal du velge? Side 2 hjelper deg å finne ut hva som passer best for deg.

- Får mye mer

Storkjeden Elixia er blant senterne med høyest månedsavgift. Prisene og typen medlemskap som tilbys varierer noe fra senter til senter, men det vanligste medlemskapet koster 599 eller 549 de fleste steder. I tillegg kommer en oppstartsavgift på 399 kroner. Likevel mener finansdirektør Erik Frydenberg at du betaler minst for treningen hos dem.

- Slik jeg ser det vil vårt produkt være langt rimeligere enn et lavprisprodukt der du kun kan trene styrke og løpe på tredemølle for 300 måneden, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han peker på at Elixia-medlemmer får mange ekstra tjenester, som to timer med personlig trener, gratis frokost, barnepass og SPA-anlegg.

- Hvis du bare skal løfte jern, og lokasjonen er om lag lik, vil mange naturligvis ønske å gjøre dette billigst mulig. Men om du ønsker en mer variert trening og mulighet til å velge ulike aktiviteter, så får du mye trening og velværemuligheter for 200 kroner ekstra, sier han.

Han legger også vekt på at Elixias senter er bemannet, og derfor sikrere enn lavprissenterene som ofte er ubetjent.

- Bortkastet med kafé og spa

En av de rimeligere treningskjedene er EVO. Treningsavgiften er 295 kroner i måneden, og det koster 100 kroner i startavgift å melde seg inn. Kjeden regner seg likevel ikke til billigkjedene, fordi de legger stor vekt på interiør, det beste utstyret og fine lokaler. Det er selvfølgelig ikke bare prisen som er mindre her, treningstilbudet begrenser seg til en styrketreningssal og kondisjonsapparater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det du ikke får hos oss er alt det du ikke trenger for å trene, mener markedsdirektør i EVO Fitness, Kim Jordsjø, og ramser opp solarium, spa og resepsjon med kafé som eksempler.

Han er enig i at man får mye for pengene hos senter som Elixia, men hevder problemet er at de færreste bruker alle ekstratjenestene.

- Hvis du benytter deg av barnepass, spiser frokost på senteret hver dag og tar solarium, så får du mye for det du betaler. Men siden nesten ingen gjør det, mener vi pengene er bortkastet, sier Jordsjø.

EVO tilbyr imidlertid personlig trener som en ekstratjeneste, mot ekstra betaling. Jordsø mener senteret har alt man trenger, men trives du best med gruppetrening er nok ikke EVO senteret for deg.

SATSER på motivasjon

SATS ligger på samme prisnivå som Elixia. Det vanligste medlemskapet koster 595 kroner i måneden, i tillegg kommer det 299 kroner i administrasjonsgebyr.

Mener det er vel verdt pengene hvis man bruker medlemskapet aktivt, noe kjeden nå har satt ekstra fokus på.

- Om du bare betaler 400 eller 500 kroner i måneden har ikke så mye å si hvis du ikke bruker medlemskapet, sier kommunikasjonssjef Lars Einar Petterson.

Treningskjeden har nå startet et motivasjonsprogram for at nye medlemmer skal komme i gang og fortsette treningen. Petterson mener treningsbransjens største utfordringer er å få folk til å etablere gode treningsvaner.

- Vi kan tilby et bredt og motiverende treningsmiljø. Hvis målet er å trene så billig som mulig så kan du jo ta en joggetur, men hos oss får du motivasjon til å fortsette treningen, sier han.

Boom av billigtrening

I tillegg har det mange steder i landet dukket opp mindre billigkjeder og lavprissenter, der månedsavgiften ligger på mellom 200 og 300 kroner. Lavpriskonseptet er svært populært, og antall nye senter tredoblet seg nesten i løpet av et drøyt år.

I Oslo finnes blant annet fitness24seven, der man kan trene døgnet rundt for 199 kroner måneden, og fitnessxpress, der avgiften er 299 kroner de første 9 månedene, og deretter 199 kroner. Trondheim har også flere billigsenter, blant annet Impulse, og Club Fitness, som begge tar 299 kroner måneden.

I Bergen kan du trene billig hos blant andre iTrain, som tar 199 kroner måneden hvis du binder deg i ett år, ellers er prisen 295 kroner måneden.

Eksperten anbefaler PT

Torbjørn Jacobsen ved Norges idrettshøgskole mener det er individuelt hvor bredt treningstilbud man trenger. For noen er det kanskje ikke nødvendig med gruppetrening som de dyreste senterne tilbyr, men hvis du ikke har gode treningsrutiner fra før kan det være en fordel.

- For mange er variasjon viktig for å opprettholde motivasjonen, og da kan det være lurt å velge et senter med et bredt tilbud, mener han.

Foretrekker du å trene på egen hånd kan de billigere alternativene fungere godt, men Jacobsen oppfordrer til å få en innføring i hvordan man utfører øvelsene.

- Riktig teknikk er veldig viktig for treningsutbytte, spesielt ved styrketrening, sier han.

Han anbefaler dessuten å bruke en personlig trener.

- For mange kan det være lurt. Både med tanke på det å få en forpliktende avtale på at du skal trene, men også en god innføring i forskjellige treningsformer og få et treningsopplegg som er tilpasset dine forutsetninger og mål.

- Men personlig trening er dyrt. Er det nødvendig å bruke penger på det?

- Ja, det er dyrt, men man må vurdere det opp mot å i investere i egen helse. De fleste vil få mer ut av treningen med personlig trener. Men det betyr selvsagt ikke at alle må ha det.

Jacobsen mener det også kan være fint å velge utetrening, men peker på at ikke alle er like glad i vinteren, og at det da vil være mer motiverende å trene på et senter denne årstiden. Andre blir motivert av flotte naturopplevelser og turer utendørs, og vil få mest utbytte av det. Dette er jo helt klart den billigste løsningen.

- Men det ene utelukker ikke det andre. Man kan være medlem et sted, og likevel trene utendørs, sier han.