Gå til sidens hovedinnhold

Vær nøye når du sjekker denne kontrakten

Totalprisen kan bli høyere enn du tror.

(SIDE2:) Det er svært viktig å sette seg inn i medlemskapsavtalen før du skriver under kontrakten.

Én av tre vil trene mer i 2014

- Sjekk kontrakten nøye når du skal melde deg inn på et treningssenter, sier direktør for forbrukeservice Ingeborg Flønes i en pressemelding.

- Du har kun angrerett om du tegner avtalen på gata, eller over internett. Gjør du det ved skranken, er du fanget.

I en undersøkelse gjort av Forbrukerrådet, svarer én av tre at de har trening som nyttårsforsett. Forbrukerombudet har lenge vært misfornøyd med hvordan treningssentrene har drevet reklame, og har derfor også laget retningslinjer for markedsføringen slik at du slipper å bli lurt. Prislister skal være oppslått i treningssenteret, og du finner dem også på senterets hjemmeisde.

Merk deg at noen treningssenter krever at du må inngå en autogiro-avtale for betaling. På den måten kan treningssenteret få pengene automatisk fra din konto til seg. En slik avtale er i så fall noe du selv må opprette i banken.

Tenk deg om to ganger før du signerer treningskontrakten som lover gratis trening de første månedene og lignende lokketilbud. Totalprisen kan nemlig bli høyere enn du tror.

- Selv om treningsavgiften ikke er så høy, kan totalprisen bli det når etableringsgebyr og oppstartsavgifter legges til. Undersøk derfor hva som blir den totale prisen, sier Ingeborg Flønes.

- Sjekk om det er bindingstid på medlemskapet, og hvor lang den er. Ellers kan du oppleve å måtte betale for et treningsmedlemskap på en annen kant av landet om du skulle flytte like etter avtaleinngåelsen, tipser direktøren.

Fryse abonnementet

Forbrukerne må ofte binde seg for en viss tid i forbindelse med gode treningstilbud. I retningslinjene anbefaler Forbrukerombudet at bindingstiden ikke skal være lengre enn ett år. Det er ikke ulovlig å kreve mer, så les nøye hva du skriver under på. Undersøk også om du må gjøre noe aktivt for å melde deg ut. De fleste treningskontraktene krever det.

Sjekk også mulighetene for om avtalen kan fryses.

- Det kan være greit å kunne fryse avtalen, hvis nyttårsforsettet fører til en gjenoppliving av en gammel idrettskade som gjør at du ikke kan benytte deg av treningstilbudet på mange måneder, sier Flønes.

Frysing innebærer at du slipper å betale for medlemskapet mens du venter på å bli bedre. Det er en ganske vanlig betingelse å ha med i avtalen. Husk at mange treningssentre krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet. Du kan med andre ord ikke komme i ettertid og kreve pengene tilbakebetalt.

Oppsigelsesreglene

Det kan ofte være vanskelig å si opp en treningssenteravtale. Det er anbefalt å ha en oppsigelsesfrist på en måned, men ofte er den på tre måneder. Sjekk alltid oppsigelsesfristen i din egen avtale, og hvordan du skal si opp. Selv om det ikke er noe krav om skriftlig oppsigelse, er det er lurt å sende en e-post av bevishensyn. Det kan vise seg å være en billig forsikring for ikke å måtte betale ekstra.

Sjekkliste for signering av nytt treningsmedlemskap:

- Sjekk totalsum

- Sjekk bindingstid

- Sjekk frysemuligheter

- Sjekk oppsigelsestid

Kommentarer til denne saken