Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke tren på tom mage

Hvis det går for lang tid fra du spiser til du trener, kan treningen virke helt mot sin hensikt.

Mange av våre lesere er småbarnsforeldre eller folk med dårlig tid og travle hverdager. Ofte blir treningen lagt til sent på kvelden eller tidlig om morgenen, for å få kabalen til å gå opp.

Optimaliser kostholdet

Ingvill Måkestad Bovim er norgesrekordholder på 800 meter og ernæringsfysiolog. Hun har spesialisert seg på kostholdsoptimalisering for unge utøvere.

- Hvis det går for lang tid fra mat til trening, går det ut over kroppens yteevne. Da kan treningen virke helt mot sin hensikt, fordi man vil tære på muskelmassen i stedet for å bygge den opp, påpeker den fotrappe eksperten.

- Så uten tilstrekkelig næring i kroppen vil treningen forsyne seg av kroppens energireserver i stedet for å styrke dem?

- Det kan du godt si.

Nok mat til rett til

Ifølge Ingvill blir viktigheten av å få i seg nok mat til rett tid ofte neglisjert.

- En gyllen regel er at det ikke skal gå mer enn 2-3 timer fra hovedmåltid til en ordentlig treningsøkt, sier Måkestad.

- For mange travle foreldre kan det fort gå mer tid enn to timer fra middag til trening. Er det OK å løpe ut seint på kvelden da?

- Det er et kjent problem, også for dem som vil trene før middag, men en god stund etter lunsj. Legg inn et mellommåltid. Et par ekstra brødskiver i nistepakken, litt knekkebrød eller annen mat med karbohydrater vil hjelpe.

Restitusjons-bag

- Er det noen bestemt mat man bør unngå hvis man skal trene?

- Veldig fettholdig middag er ikke så bra. Et hovedmåltid som middag bør nesten bestå av en tredel hver av karbohydrater (pasta, ris, poteter), proteiner (kjøtt, fisk) og grønnsaker.

nettsidene til Olympiatoppen finner du flere sider om riktig væskeinntak og næring etter trening. Olympiatoppen har også satt sammen en restitusjons-bag, en oversikt over riktig mat og drikke som du bør sjekke ut.

Kommentarer til denne saken