Gå til sidens hovedinnhold

- Det dyreste er ikke alltid det beste

Men sportsbransjen mener dyrt treningstøy er best.

(SIDE2:) De siste årene har stadig flere rimelige kjedebutikker satset på treningsklær. I butikker som Cubus, H&M og Gina Tricot finner du treningstights, topper og sports-BH-er til en langt lavere pris enn i sportsbutikkene.

Er det bare merket man betaler for i sportsbutikkene, eller har disse bedre kvalitet? Sagt på en annen måte, er kvaliteten på billigtreningstøyet god nok?

Administrerende direktør i sportsbransjen bård kristiansen
Administrerende direktør i sportsbransjen bård kristiansen

- Det er stor forskjell

Bård Kristiansen, direktør i bransjeorganisasjonen, Sportsbransjen. Han er skeptisk til kvaliteten på de rimelige treningsklærne.

- Det er nok stor forskjell på det treningtøyet man kjøper i sportsbutikk og biligkjeder. Både når det gjelder holdbarhet, funksjon, kvalitet, hvor behagelig det er. Og ikke minst hvor godt det puster når du løper, som avgjør hvor klam og svett du blir, sier han.

- Det er jo en grunn til at mye av det utstyret du kjøper i sportsbutikker er noe dyrere. Det er av vesentlig bedre kvalitet, legger han til.

Treningstøy vaskes gjerne ofte, og holdbarheten er derfor viktig.

- Kjøper du bra tøy så holder det jo i mange sesonger, men dette er jo selvfølgelig også avhengig av bruk, sier han.

Han peker på at tøy som brukes daglig uansett vil bli slitt, men mener likevel det dyreste tøyet er å foretrekke.

- Jeg vil tro at billigtøy fort vil bli slaskete når det er brukt noen ganger. Kvalitetstøy holder bedre på formen, og ser bedre ut lenger, mener han.

Hennes og Mauritz opplever at rimelige treningsklær selger svært godt, og har derfor lansert en utvidet treningskolleksjon, der de blant annet satset på løpeklær.
Hennes og Mauritz opplever at rimelige treningsklær selger svært godt, og har derfor lansert en utvidet treningskolleksjon, der de blant annet satset på løpeklær.

- Kan ikke levere dårlig kvalitet

H&M er blant de rimeligere motebutikkene som selger treningsklær. Kjeden har drevet med dette lenge, men nå satser de mer enn noen gang før. I januar i år lanserte de en utvidet kolleksjon, med treningsklær for en rekke forskjellige aktiviteter. Pressekontakt i H&M Norge, Kristin Fjeld, forteller at sportkolleksjonene deres er populære.

- Vi opplever at tøyet blir svært godt mottatt hos kundene, sier hun.

- Er kvaliteten på treningstøyet hos H&M av samme kvalitet som dyrere merker i sportsbutikker?

- Ja, kvalitet er jo helt avgjørende for godt treningstøy. H&M tilbyr jo generelt gode priser, og det er mange grunner til det, blant annet at vi bruker «in house» desginere og eier våre egne butikker. Dette gjelder også vår sportskolleksjon.

Fjeld forteller at kjeden i forbindelse med den nye kolleksjonen har samarbeidet med svenske toppidrettsutøvere, slik at tøyet skal være på toppnivå.

- Vi er veldig opptatt av plagg som leverer teknisk og funksjonelt, samtidig som det ser bra og fresht ut, sier hun.

- H&M leverer mote og kvalitet til beste pris. Vi kan ikke levere dårlig kvalitet, det kan vi ikke stå inne for og det vil ikke folk bruke, understreker Fjeld.

- Billigere varianter slår ofte de dyre

Jørn Sølve Sundrehagen jobber som fitnessintruktør i Elixia, og jobber i tillegg som instruktør, såkalt «master trainer», i Coremon, som har spesialisert seg på trening med Corebar. Han mener det å være aktiv ikke krever at du blakker deg på dyrt treningstøy.

- Det er ikke alltid slik at det dyreste tøyet er det beste. I tester slår ofte billige varianter de dyre når totalpakken med kvalitet, funksjonalitet og pris summeres opp, sier han.

Selv har han testet både billig og dyrt treningstøy, gjennom mange år med mye aktivitet.

- Min erfaring med billig treningstøy er at dette ofte har dårlige passform og pusteevne enn merkene med høyere kvalitet. Men av billigmerkene vil jeg dra frem H&M sin treningskolleksjon som en god kolleksjon både med tanke på funksjonalitet og passform, sier han.

Fitnessinstruktøren forteller at han selv holder seg til merkene Nike og Corewear på grunn av god kvalitet, at fargen holder etter mange vasker, og at svettelukten blir minimal. Sundrehagen mener imidlertid at hvilken pris og kvalitet du bør gå for, kommer an på hvor mye du trener.

- Kvaliteten på tøyet bør gjenspeile ditt aktivitetsnivå. Om man trener en til to ganger per uke, vil ett godt og billig treningssett fra en rimeligere leverandør holde lenge og gjøre god nytte.

- Er du en person som trener flere økter per uke, bør du legge penger i godt treningstøy som holder seg med tanke på lukt, form og farge, vask etter vask, sier han.

Passform, utseende og pusteevne er viktige egenskaper, men Sundrehagen vil understreke viktigheten av at tøyet skjuler lukt.

- I undersøkelser kommer ofte de syntetiske & - antiluktplaggene dårligst ut med tanke på lukt. Selv sverger jeg til bomull og ull, avhengig av aktivitet, når jeg trener. Det holder seg friskere, mener han.

- Viktigst at du er komfortabel

Instruktøren peker på at rene og freshe treningsklær øker trivselen både for deg og andre.

- Treningstøy bør først og fremst være behagelig og gjøre at du føler deg komfortabel. Samtidig er det også trivelig om folk rundt deg også er komfortable med deg og ditt treningstøy, sier han.

- Husk at alt treningstøy, uansett kvalitet, har en levealder og må byttes ut etter mange inspirerende treningsøkter.

Artesia er et av hovedstadens kanskje mest trendy treningssenter. Senteret kombinerer trening med spa, der du kan få utført manikyr, pedikyr og styling. Om du kommer i dyre treningsklær, har imidlertid ingen betydning, mener PR- og markedsansvarlig ved senteret, Line Fagerholm.

- Om det er H&M eller Under Armour betyr lite, det er hva du gjør i klærne som er viktig, sier hun.

- Mitt tips er å trene i det du er komfortabel i. Å føle seg vel kan få flere på trening, og ingenting er bedre enn det, sier hun.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken